Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και προέκυψε… η «κοινωνική αστυνόμευση»

Εικόνα του άρθρου Και προέκυψε… η «κοινωνική αστυνόμευση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2024, 17:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον όρο «κοινωνική αστυνόμευση» έρχεται να εισάγει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που συμμετείχε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη με αξιωματικούς και διευθυντές των υπηρεσιών των αστυνομικών διευθύνσεων της Ηπείρου, στα Γιάννενα, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Τι σημαίνει «κοινωνική αστυνόμευση»; Σύμφωνα με τον υπουργό, η «κοινωνική αστυνόμευση» σχετίζεται με θέματα οδικής κυκλοφορίας και οδικής αγωγής και διαχείρισης της ενδοοικογενειακής βίας και της ανήλικης παραβατικότητας. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, ωστόσο, γίνεται με σαφώς αστυνομικό τρόπο, κι όχι στο πλαίσιο μιας κοινωνικο-πολιτικής αντίληψης.

Για τον κ. Χρυσοχοΐδη, τα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες. Όπως είπε, η Τροχαία είναι εδώ και «επιβάλλει ποινές και πρόστιμα σε όσους συστηματικά επιδεικνύουν μία παραβατική συμπεριφορά».

Στα της ενδοοικογενειακής βίας, μίλησε για «σπουδαία αποτελέσματα των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Ηπείρου». Όπως είπε, «έχουν διπλασιαστεί και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν τριπλασιαστεί οι καταγγελίες, ενώ έχουν αυξηθεί πολύ οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις κακοποιητών», προτρέποντας τις γυναίκες που δέχονται κακοποιητικές συμπεριφορές να τις καταγγέλλουν στα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας.

Στην ατζέντα του και η ανήλικη παραβατικότητα, για την οποία είπε πάλι ότι «γίνεται σημαντική δουλειά στην Ήπειρο». Και τι «σημαίνει σημαντική δουλειά»; Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, «πάρα πολλές συλλήψεις, όχι απλά ανηλίκων, αλλά και των γονέων… Το όλο ζήτημα απασχολεί κυρίως τους γονείς, οι οποίοι έχουν μικρά παιδιά στην εφηβεία και πιθανόν φοβούνται ότι θα δεχθούν τέτοιες επιθέσεις».

Βέβαια, η ανήλικη παραβατικότητα δεν μπορεί να αποτελεί μια καταγραφή συλλήψεων. Είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα που συνδέεται με ένα συγκεκριμένο κοινωνικό γίγνεσθαι, που απαιτεί πολύ περισσότερα από έναν αστυνομικό έλεγχο.

Κατά τα άλλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε επί της ουσίας μια Αστυνομία που δεν κοιμάται ποτέ, που επιβάλλει τη νομιμότητα «μέρα νύχτα» και που «δεν θα σταματήσει μέχρι να επιβληθεί πλήρως η νομιμότητα». «Η αστυνομία είναι εδώ. Οι υπηρεσίες διαχείρισης και αντιμετώπισης του εγκλήματος είναι εδώ για να συλλάβουν τους δράστες…» τόνισε από τα Γιάννενα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back