Για άλλη μια φορά τον τελευταίο μήνα, το νοσοκομείο Χατζηκώστα αντιμετωπίζει πρόβλημα με διασπορά κρουσμάτων.
Ήδη, δεν γίνονται χειρουργεία αυτή τη βδομάδα, ενώ «εστίες» παρουσιάζονται σε κλινικές όπως η Ορθοπεδική, η Νεφρολογική, ο Τεχνητός Νεφρός και η Χειρουργική.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στο χτεσινό περιφερειακό συμβούλιο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί υγειονομικοί να αρνούνται το εμβόλιο».
Με ανακοίνωσή της η ΑΣΥ Χατζηκώστα (ΠΑΜΕ), αναφέρει ότι στη χειρουργική κλινική βρέθηκαν θετικοί 6 νοσηλευτές, 2 γιατροί και 2 τουλάχιστον ασθενείς. Σημειώνει ότι «βγήκαν καθυστερημένα σε καραντίνα» 4 γιατροί, 15 νοσηλευτές της κλινικής και του χειρουργείου και 5 αναισθησιολόγοι.
«Είναι δεκάδες οι συνάδελφοι που βγήκαν το τελευταίο διάστημα σε καραντίνα και αντικαταστάθηκαν από τους ελάχιστους εναπομείναντες με διαρκείς, εξαντλητικές μετακινήσεις που δυσκολεύουν τη λειτουργία του νοσοκομείου. Τραγικό αποτέλεσμα αποτελεί η νόσηση 48χρονης συναδέλφου η οποία βρίσκεται διασωληνωμένη στην ΜΕΘ-covid εδώ και μια εβδομάδα» τονίζει η παράταξη.
Σημειώνει ότι οι εμβολιασμοί του προσωπικού στο Γ.Ν.Χατζηκώστα είναι σε επίπεδα κοντά στο 70% στους γιατρούς και 60% στους νοσηλευτές. «Θα ήταν υψηλότερα, εάν στην πρώτη φάση των εμβολιασμών η διοίκηση είχε φροντίσει να απαντήσει με επίσημη ενημέρωση στα ερωτήματα που προκάλεσαν δισταγμούς και αμφισβητήσεις» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ακόμα, περιγράφει: «Εν μέσω κόκκινου συναγερμού λόγω των εστιών διασποράς, ασθενής κλινικής που μεταφέρθηκε αρχές Φλεβάρη στο χειρουργείο και μετά στην χειρουργική κλινική για επείγον πρόβλημα, ξαναγυρίζει στην κλινική του, όπου ο συνοδός του και ίδιος βγαίνουν θετικοί».
Η παράταξη καταγγέλλει ότι αντί η ιχνηλάτηση να ξεκινήσει από τη χειρουργική κλινική στην οποία βρίσκονταν λίγες ημέρες πριν, ξεκίνησε από την κλινική στην οποία ο ασθενής βρέθηκε θετικός, παρακάμπτοντας τη χειρουργική.
Την πρώτη μέρα τα τεστ, rapid και μοριακά ήταν αρνητικά. Την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με την παράταξη, βγήκαν 3 νοσηλευτές θετικοί και η οδηγία ήταν να μπουν σε καραντίνα μαζί με τους νοσηλευτές οι οποίοι ήταν σε βάρδια μαζί τους. «Γγια τους γιατρούς ούτε κουβέντα» τονίζει και αναφέρει ότι από νέο έλεγχο βγήκαν θετικοί άλλοι 3 νοσηλευτές και 2 ασθενείς (που είχαν αρνητικό rapid).
Κατηγορεί τη διοίκηση πως, παρά τα δεδομένα διασποράς, ζήτησε να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της Χειρουργικής. «Το αποτέλεσμα ήταν να νοσηλευτεί ασθενής για προγραμματισμένο χειρουργείο στο ίδιο θάλαμο με ασθενή ο οποίος βγήκε θετικός (με καθυστερημένη απάντηση 48 ωρών από το αφόρητα καταπονημένο και μοναδικό στην περιοχή εργαστήριο μοριακού ελέγχου)».
Επίσης: Την προηγούμενη Παρασκευή, βγαίνει θετικός γιατρός της κλινικής. «Αντί την ίδια ημέρα να παρθούνε αποφάσεις αφέθηκε να εφημερεύσει το Σάββατο χειρουργός μέχρι το μεσημέρι και αφού είχε εξετάσει περιστατικά, ειδοποιήθηκε να πάει για καραντίνα σπίτι του. Το ίδιο συνέβηκε και για άλλους συναδέλφους. Και την Δευτέρα βγαίνει κι άλλος γιατρός θετικός».
Η παράταξη τονίζει ότι «όλα όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο μας είναι μια μικρή ψηφίδα της βάρβαρης πολιτικής όλων των κυβερνήσεων στην υγεία» και πως συχνά, «δημιουργείται το έδαφος φημολογιών, αναρτήσεων που στοχοποιούν διάφορους υπεύθυνους χωρίς γνώση και τεκμηρίωση. Η περίπτωση της χειρουργικής κλινικής είναι ενδεικτική της λογικής του ‘τυφλού ρίσκου’ της διοίκησης στον έλεγχο της διασποράς και την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού».
Διατυπώνει τα ερωτήματα, όπως, «τι γίνεται με τις ιχνηλατήσεις που διενεργεί η Περιφέρεια και ο ΕΟΔΥ, με ελάχιστους ιχνηλάτες σε έναν τεράστιο πληθυσμό; Κανείς μας ποτέ δεν θα μάθει, καθώς είναι μέρος της κεντρικής στρατηγικής της κυβέρνησης και της περιφέρειας η αδιαφάνεια και η μη λογοδοσία σε ό,τι αφορά την διασπορά του ιού».
Ακόμα, η ΑΣΥ σημειώνει ότι τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο, είναι ότι «προσφέρει το πολύτιμο πλεονέκτημα της μη βαριάς νόσησης. Ούτε αποκλείει την προσβολή από τον ιό αλλά ούτε και την μετάδοσή του».
Καλεί τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν για την δική τους προστασία και να «απομονώσουν τους αρνητές και να διεκδικήσουν την εφαρμογή των πιο αυστηρών μέτρων ασφαλείας».
Καταλήγει όμως λέγοντας ότι «δεν θα αφήσουμε όμως την κυβέρνηση και τις διοικήσεις της να ενοχοποιούν για τα πάντα τους υγειονομικούς, ακόμη και για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ», αναφερόντας το παράδειγμα του Χατζηκώστα «όπου από τις 148 κενές θέσεις ιατρών ΕΣΥ (με τους απαρχαιωμένους πια οργανισμούς) είναι κενές οι 39. Ακόμη και μετά την πρόσληψη των 8 γιατρών ΕΣΥ μετά από μήνες, για τις οποίες πανηγυρίζει το υπουργείο και η διοίκηση, θα μένουν κενές άλλες 31 δηλ. το 20% των θέσεων».