ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Και αν παθαίναμε… Last of Us;

Εικόνα του άρθρου Και αν παθαίναμε… Last of Us;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2023, 11:10
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πανδημία άφησε τα σημάδια της και στην τέχνη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον τρεις σειρές, οι οποίες ξεπήδησαν από την πανδημία, οι οποίες μελλοντολογούν για μια κοινωνία σε διάφορα στάδια εγκλεισμού, λόγω διαφόρων πανδημικών φαινομένων: από… φαντάσματα, μέχρι μανιτάρια. Αυτά θα τα πούμε σύντομα, σε ξεχωριστό κομμάτι.

Το Last of Us, το νέο μεγάλο στοίχημα του ΗΒΟ που γίνεται σταδιακά το «Game of Thrones» των ημερών μας, ξεκινάει με… επιστημονικό τρόπο: Μια τηλεοπτική συζήτηση κάπου στα ‘70s, για το πότε ακριβώς η ανθρωπότητα θα έχανε, απέναντι σε ένα πανδημικό κύμα.

Δεν θα είχε ούτε εμβόλια, ούτε θεραπείες, δηλαδή.

Η σειρά είναι εξαιρετική και για πρώτη φορά ένα video game μεταφέρεται τόσο άρτια καλλιτεχνικά, στην τηλεόραση, καθώς οι μέχρι τώρα προσπάθειες ήταν από αστείες (1η σεζόν Witcher), μέχρι ενοχλητικά μέτριες και τετριμμένες (Resident Evil).

Ο Γιώργος Παππάς, ο γιαννιώτης παθολόγος που έκανε (και κάνει) την ημερολογιακή καταγραφή της πανδημίας, έδωσε  στη Lifo μια διαφορετική διάσταση, αυτή τη φορά: θα μπορούσαμε να την «πατήσουμε» από μύκητες και να καταλήξουμε σαν τον Πέδρο τον Πασκάλ, σε μια μετα-αποκαλυπτική Ήπειρο, Ελλάδα, κόσμο ολάκαιρο, να τις παίζει με τους clickers και λοιπούς;

Η απάντηση εν συντομία είναι «όχι», τουλάχιστον όπως τίθεται η απειλή από τη σειρά. Αλλά όμως, υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβούν αρκετά από τα δεδομένα που ενυπάρχουν στη σειρά, σε μια –πάντα υποθετική- εξέλιξη της γήινης ιστορίας.

Ο Γ. Παππάς κάνει τις αναλογίες και με μια άλλη παρόμοια περίπτωση, το ωραίο Girl with All the Gifts του Κολμ μακ Κάρθι, το 2016, πκ δηλαδή (προ κορωνοϊού), το οποίο γνώρισε δημοσιότητα ξανά, μετά την εξαιρετική παρουσία του Πάντι Κονσιντάιν στο prequel του Game of Thrones.

Βασικά όμως, εξηγεί με τον γνωστό, σωστό εκλαϊκευτικό, επιστημονικό τρόπο του, αν έχουμε ή όχι κάτι να χωρίσουμε άμεσα, με διάφορους μύκητες.

Δείτε περισσότερα εδώ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back