Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και άλλο… «ψάρεμα» στα Ιωάννινα με απώλεια 8.000 ευρώ

Εικόνα του άρθρου Και άλλο… «ψάρεμα» στα Ιωάννινα με απώλεια 8.000 ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2022, 15:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων σχημάτισε δικογραφία σε βάρος ενός ατόμου, που εμπλέκεται σε υπόθεση διαδικτυακής απάτης με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) που κόστισε στον παθόντα 8.000 ευρώ.

Το phishing είναι η πιο παλιά τακτική ιντερνετικής, αλλά και… αναλογικής, απλής δηλαδή, απάτης. Αν έχετε δει το «Κεντρί» με τον Πολ Νιούμαν, τότε ξέρετε το «περίγραμμα».

Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο, στις 7 του περασμένου Δεκεμβρίου ένα άτομο, ο καταγγέλλων, έλαβε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, δήθεν από την τράπεζά του. Το SMS τον παρέτρεπε να συνδέσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του με τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Το μήνυμα περιείχε υπερσύνδεσμο (link), τον οποίο ο παθών αφού ακολούθησε, ανακατευθύνθηκε σε ιστοσελίδα παρόμοια με την τράπεζά του. Έβαλε στοιχεία και κωδικούς και διαπίστωσε ότι εν αγνοία του είχε γίνει μεταφορά χρηματικού ποσού αξίας ύψους 8.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό σε άλλον.

Η αστυνομία συστήνει:

  • Να είναι καχύποπτοι όταν τους ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms.
  • Να μη συμπληρώνουν φόρμες με προσωπικά τους στοιχεία όταν αυτές αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μέσω υπερσυνδέσμων (links)
  • Να πληκτρολογούν στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και να μη μπαίνουν σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων.

Πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (www.cyberalert.gr).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back