ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας

Εικόνα του άρθρου Κ. Σκρέκας: Τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2024, 13:07
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερα «δραστικά» μέτρα κατά της ακρίβειας και της άρσης των στρεβλώσεων στην αγορά ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κυβερνητική σύσκεψη ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους για το βρεφικό γάλα και ξεκαθάρισε ότι «ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός»

O υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πρώτον τον περιορισμό των συνολικών εκπτώσεων των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας το μέτρο αφορά «απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες»

Δεύτερον, ανακοίνωσε την αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. «Δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές, που αυξάνουν τις τιμές, προωθητικές ενέργειες για 3 μήνες». Όπως είπε ο υπουργός, το μέτρο αυτό αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές τις τιμές ή τις μειώνουν των προϊόντων τους επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών.

Τρίτον, μίλησε για «καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι» καθώς η κυβέρνηση υποχρεώνει τους προμηθευτές να τιμολογούν τα μέτρα και να τα διαθέτουν στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Όπως διευκρίνισε, θα επιστρέφεται πιστωτικό τιμολόγιο 3% μόνο για επιστροφές προϊόντων ή για φύρα.

Τέταρτον, τόνισε ότι θεσπίζεται πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα. Ειδικότερα, το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα.

Όπως τόνισε ο υπουργός τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός Μαρτίου το αργότερο καθώς η κυβέρνηση δίνει ένα περιθώριο 40-50 ημερών προκειμένου να προσαρμοστούν οι εμπορικές πολιτικές και οι τιμές στα ράφια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back