ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Μητσοτάκης: «Συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν»

Εικόνα του άρθρου Κ. Μητσοτάκης: «Συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2021, 23:11
ΕΛΛΑΔΑ

«Ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν», δήλωσε κατά το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα το απόγευμα. Η κυβέρνηση έχει δεχθεί έντονη κριτική από πολίτες και κόμματα για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών, οι περισσότερες από τις οποίες συνεχίζουν να καίνε. Διαβεβαίωσε επίσης πως «οι αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

«Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται. Την αναστάτωση όσων μετακινήθηκαν όπως-όπως από τον τόπο τους. Ακόμα και την οργισμένη απορία εκείνων που αναζητούσαν, για παράδειγμα, εναέρια βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν αν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν αλλού ή αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές».

«Οι αντιδράσεις μας, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι τυφλές. Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει. Το πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις. Ακριβώς όπως και πρώτο ζητούμενο ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι' αυτό και ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο το τι χάθηκε, αλλά και το τι σώθηκε μέσα σε μία τέτοια φυσική λαίλαπα που δεν έχει προηγούμενο».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στην κλιματική αλλαγή. «Είναι προφανές ότι  η κλιματική κρίση χτυπά, πλέον, την πόρτα ολόκληρου του πλανήτη, με φωτιές που διαρκούν επί εβδομάδες. Αυτό είναι αιτιολογία, όχι, όμως, δικαιολογία ούτε και άλλοθι. Και θα το πω καθαρά: μπορεί να κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν φάνηκε αρκετό στην άνιση μάχη με τη φύση. Το ίδιο ξεκάθαρα, όμως, θα πω και ότι θα βρεθούμε δίπλα σε όσους έπληξε η πυρκαγιά» είπε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τους κύριους άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης σχετικά με την άμεση ενίσχυση των πυρόπληκτων και την αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών. Συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε πάντως η επόμενη μέρα «να ανατείλει με διακομματική συναίνεση, γιατί αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους μας».

Προς το παρόν, ανακοίνωσε τη διοχέτευση ενός ποσού, ύψους 500 εκατομμύριων ευρώ, ως πακέτο άμεσης στήριξης, ενώ προανήγγειλε στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης ειδικά για την Εύβοια.

«Ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. Ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές. Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται. Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back