ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Μητσοτάκης: Να χτίσουμε στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών

Εικόνα του άρθρου Κ. Μητσοτάκης: Να χτίσουμε στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2023, 23:18
ΕΛΛΑΔΑ

Στο καλό κλίμα που έγινε η σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στάθηκε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να χτίσουμε στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών καθώς άλλαξαν πολλά πράγματα στις σχέσεις των δυο χωρών μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την έμπρακτη συμπαράστασή της χώρας μας. 

«Η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες» είπε ενώ σημείωσε και την πρόθεση των δυο ηγετών να ξανασυναντηθούν προς το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη, σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού.

«Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους τρεις άξονες που θα επιτρέψουν μια καλύτερη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας

Όπως σημείωσε, το πλαίσιο που οραματίζεται ως προς τον τρόπο που θα υλοποιηθεί μια καλύτερη συνεργασία περιλαμβάνει τρεις άξονες:

Ο πρώτος, ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η βασική διαφορά μας ήταν και παραμένει το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών

Ο δεύτερος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, «τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο τρίτος η λεγόμενη θετική ατζέντα, η οποία αφορά ζητήματα συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, η πολιτική προστασία. «Πιστεύω ότι μπορούμε γρήγορα να έχουμε απτά αποτελέσματα» συμπλήρωσε..

Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν σήμερα να ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους, ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών.

Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

«Επιπλέον, ανέθεσαν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη διαδικασία και να ενημερώνουν για την πρόοδο που σημειώνεται», υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο εδώ και 14 μήνες. Στις 13 Μαρτίου 2022 οι δύο ηγέτες είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, όμως το θετικό κλίμα εκείνης της ημέρας ανετράπη σχετικά γρήγορα. 

Με αφορμή την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδόθηκε στη συνέχεια σε ένα κρεσέντο εμπρηστικών δηλώσεων, μεταξύ των οποίων τα «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» και «Μητσοτάκης γιοκ».


Δηλώσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα «πιο αισιόδοξος από ποτέ» αναφορικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, μετά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ερντογάν είπε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά περισσότερους εχθρούς.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 μας εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον της Ελλάδας στο μέλλον», είπε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Με πληροφορίες από Euronews, ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back