ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ιωάννινα_2023»: «Ψηφίσαμε κατά της αδιαφάνειας»

Εικόνα του άρθρου «Ιωάννινα_2023»: «Ψηφίσαμε κατά της αδιαφάνειας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2020, 23:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην αντεπίθεση περνάει η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη, μετά την κριτική που της άσκησε η δημοτική αρχή για το «όχι» (με μια απώλεια) στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού.

Η κ. Καλογιάννη υπενθυμίζει καταρχήν ότι η δική της παράταξη ήταν που είπε το καθοριστικό «ναι» τον Οκτώβριο του 2019 για την προώθηση υλοποίησης του έργου. Για τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η θέση της είναι ότι επρόκειτο «για μια ψηφοφορία υπέρ ή κατά της αδιαφάνειας και της τήρησης ή μη των διαδικασιών». «Η δημοτική αρχή, επειδή δεν μπορεί να διοικήσει και δεν γνωρίζει να υλοποιεί έργα που εξασφαλίζουν την ευημερία του πολίτη, ‘αλλάζει τα φώτα’ στις δημοκρατικές διαδικασίες, παραποιεί συνεχώς την αλήθεια και επιτίθεται προσωπικά» τονίζει.

Η παράταξη επαναλαμβάνει ότι τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία που υπήρχαν για το έργο δεν ήταν «ακριβή και αυξημένης πιστότητας» και στη συνέχεια καταγράφει όλα όσα έγιναν μέσα στο δεκαήμερο αυτό.

Την ίδια ώρα καταθέτει μια σειρά από ερωτήματα για το έργο τα οποία δεν έχουν απαντηθεί: Αν προβλέπεται επέμβαση και σε πόσους ιστούς φωτισμού του Δήμου, αν προβλέπεται επέμβαση και σε πόσα φωτιστικά σώματα του Δήμου, πόσοι ακριβώς λαμπτήρες προβλέπεται να αντικατασταθούν (δεδομένου ότι τα νούμερα ανεβοκατεβαίνουν), αν προβλέπεται επέμβαση και σε πόσους πίνακες διανομής (pillars) του δικτύου οδοφωτισμού, ποιος αποφάσισε και με ποια κριτήρια να απορριφθεί η συνεργασία με τον ιδιώτη υπό τον τύπο της σύμβασης ΣΔΙΤ, ποιος αποφάσισε και γιατί να παρακάμψει τις υπηρεσίες του Δήμου, από τις διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης των μελετών.

Για όλα αυτά σε συνδυασμό με το έλλειμμα της ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων, «η δημοτική ομάδα της παράταξής μας, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να μην εγκρίνει σήμερα το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, όπως κατατέθηκε από τη δημοτική αρχή» όπως σημειώνει. «Το καίριο όμως πολιτικό διακύβευμα, για την παράταξή μας, ήταν και παραμένει η αδιαφάνεια. Η παράταξη μας ψήφισε, σήμερα, κατά της αδιαφάνειας των διαδικασιών» υπογραμμίζει η παράταξη.

Παράλληλα καλεί τη δημοτική αρχή, δεδομένης της αναγκαιότητας αναβάθμισης του οδοφωτισμού, να προχωρήσει τις διαδικασίες όπως τις έχει προτείνει η παράταξη (όπως εκπόνηση μελετών και έγκριση αυτών από το δημοτικό συμβούλιο).

Κλείνει δε την παρέμβασή της, απευθυνόμενη στους «θιασώτες των αναλογικών υπολογισμών», δίνοντας το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων, που κάνει έργο προϋπολογισμού 24,6 εκατ. ευρώ με ΣΔΙΤ, 12ετούς διάρκεια. Το έργο αυτό περιλαμβάνει την αντικατάσταση 45.666 φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας.


* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back