Τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα συναντήθηκαν την Κυριακή στην Ιταλία και υποσχέθηκαν να αναδιαμορφώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του επόμενου έτους, σκληραίνοντας την προσέγγιση για τη μετανάστευση και αμβλύνοντας τις πολιτικές του για το κλίμα, ώστε να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τη βιομηχανία.
Κόμματα από περίπου δώδεκα χώρες συναντήθηκαν στη Φλωρεντία, μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα στις Κάτω Χώρες, οι οποίες έδωσαν μια απροσδόκητη νίκη στο αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς.
«Στόχος μας είναι να γίνουμε τουλάχιστον η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα (στο κοινοβούλιο της ΕΕ), μετά την κεντροδεξιά και τους σοσιαλιστές, και να είμαστε αποφασιστικοί», δήλωσε ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος φιλοξένησε τη συνάντηση.
Η ακροδεξιά ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID) είναι επί του παρόντος η έκτη μεγαλύτερη ομάδα στη συνέλευση της ΕΕ, επίσης πίσω από τις φιλελεύθερες, πράσινες και συντηρητικές ομάδες, αλλά τα τρέχοντα δημοσκοπικά στοιχεία την τοποθετούν στην τέταρτη θέση.
Ο Σαλβίνι, ο οποίος απέτυχε να συμπεριλάβει στη συμμαχία του την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και το κόμμα της Αδελφοί της Ιταλίας που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, πρωτοστάτησε σε μια προηγούμενη ανεπιτυχή προσπάθεια το 2019 για μια ακροδεξιά επανάσταση στις ευρωεκλογές.
Απευθυνόμενος στη συγκέντρωση στη Φλωρεντία μέσω βιντεοκλήσης, ο Βίλντερς δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επιτυχία του, «ένας πολιτικός σεισμός στις Κάτω Χώρες και την Ευρώπη», θα μπορούσε να αποτελέσει «την αρχή ενός κύματος εθνικών εκλογικών νικών» για ομοϊδεάτες συμμάχους.
Ο Βίλντερς χαιρέτισε τον Σαλβίνι, ηγέτη του κόμματος της Λέγκας, ως έμπνευση και ως τον «νούμερο ένα Ιταλό φίλο του».
Ο Σαλβίνι καταφέρθηκε εναντίον της απόφασης της ΕΕ να απαγορεύσει τα νέα αυτοκίνητα που εκπέμπουν CO2 από το 2035 και υποστηρίχθηκε από τον συν-επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Τίνο Κρουπάλα, ο οποίος ζήτησε να «τερματιστεί ο πόλεμος κατά των αυτοκινήτων».
Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, κέρδισε το χειροκρότημα μιλώντας στα ιταλικά και λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει «ξενώνας 5 αστέρων για την Αφρική» και συνδέοντας τη μαζική μετανάστευση με τη βία και την εγκληματικότητα.
Υπήρξε λιγότερη ενότητα σε άλλα θέματα. Ο Βίλντερς καταδίκασε τις υπερβολικές δημόσιες δαπάνες, ενώ ο Σαλβίνι καταφέρθηκε κατά των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας της ευρωζώνης, ενώ οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί ακροδεξιοί έσπασαν τις γραμμές τους για τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να τον σταματήσει», δήλωσε ο Κρουπάλα, κατηγορώντας τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την ύφεση της γερμανικής οικονομίας και ζητώντας την επανέναρξη των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream.
Ο Σαλβίνι, κάποτε ένθερμος θαυμαστής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του «υποστήριξε ξεκάθαρα κάθε παρέμβαση για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, με γεγονότα, ψήφους και χρήματα».