Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Δεύτερη θητεία για τον Σέρτζιο Ματαρέλα

Εικόνα του άρθρου Ιταλία: Δεύτερη θητεία για τον Σέρτζιο Ματαρέλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2022, 00:25
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα επανεξελέγη σήμερα από το κοινοβούλιο της Ρώμης για δεύτερη συνεχή θητεία. 

Ο Ματαρέλα έλαβε πριν 759 ψήφους επί συνόλου 985 ψήφους βουλευτών, γερουσιαστών και εκπροσώπων των περιφερειών, εξασφαλίζοντας έτσι την απόλυτη πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ματαρέλα, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, απάντησε θετικά στο αίτημα των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Ντράγκι να δεχθεί την πρόταση επανεκλογής, έπειτα από έξι ημέρες άκαρπων προσπαθειών του κοινοβουλίου.

Επαναλαμβάνονται ουσιαστικά οι πολιτικές εξελίξεις του 2013 όταν, λόγω πολιτικού αδιεξόδου, είχε επανεκλεγεί ο τότε πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, τέλος, υπογραμμίζουν ότι η δεύτερη θητεία του Ματαρέλα αποδεικνύει την αδυναμία των ιταλικών κομμάτων -τουλάχιστον στη φάση αυτή- να υποδείξουν και να στηρίξουν μια νέα υποψηφιότητα κοινής αποδοχής για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Πολύ πιθανό ο Ιταλός πρόεδρος να ορκιστεί για την δεύτερη θητεία του την ερχόμενη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου.


Μετά από έξι ημέρες

Έπειτα από έξι ημέρες ψηφοφοριών και -κυρίως- παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και προκειμένου να συνεχίσει η Ιταλία να έχει μια βιώσιμη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο 80χρονος Ματαρέλα αποδείχθηκε η μοναδική λύση για την προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, αφού μόνο στο πρόσωπό του συμφώνησαν τα κόμματα που συναποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο απερχόμενος πρόεδρος είχε εκφράσει την επιθυμία να μην ανανεώσει τη θητεία του, όμως, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, φέρεται να μεταπείστηκε από τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back