ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιστορίες για κόμβους

Εικόνα του άρθρου Ιστορίες για κόμβους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/02/2022, 16:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον επόμενο χρόνο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα Ιωάννινα θα αποκτήσουν τον πρώτο ανισόπεδο κόμβο τους. Και όχι δεν θα είναι στην Εγνατία οδό.

Ο κόμβος της Πεδινής, στη συμβολή της Εγνατίας οδού με την εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών, δεν θα γίνει ανισόπεδος, όπως θα έπρεπε να ήταν εξαρχής κανονικά, από το 2009 όταν ο αυτοκινητόδρομος παραδόθηκε στην κυκλοφορία.

Ο υφιστάμενος «κόμβος» θα συμπληρωθεί με έναν διπλό κυκλικό κόμβο επί της εθνικής οδού, ένα έργο που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Για την υλοποίηση της οδικής αυτής παρέμβασης υπογράφηκε αυτή την εβδομάδα η σύμβαση μεταξύ του περιφερειάρχη Ηπείρου και της αναδόχου εταιρίας, της «Εργοδυναμική Πατρών», η οποία δραστηριοποιείται σε πολλά έργα στην περιοχή. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1,9 εκατ. ευρώ, και το κόστος σύμβασης ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο ανισόπεδος κόμβος θα βρίσκεται πιο κοντά στον αστικό ιστό της πόλης από ό,τι η είσοδος-έξοδος στην Εγνατία οδό. Και συγκεκριμένα επί της συμβολής της οδού Νιάρχου και της περιφερειακής οδού Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του οδικού έργου της Νιάρχου που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Για τον κόμβο αυτόν, υπήρξε χτες μια ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου, η οποία δεν είναι σαφές γιατί και πώς προέκυψε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε σύσκεψη με τις τεχνικές υπηρεσίες και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος για την εξέταση του αιτήματος περί κατάργησης του ανισόπεδου κόμβου. «Όπως προέκυψε, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αλλαγής της μελέτης, καθώς ο σκοπός της κατασκευής του συγκεκριμένου ανισόπεδου κόμβου είναι η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των οχημάτων προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» αναφέρεται. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιος κατέθεσε το αίτημα για κατάργηση του κόμβου (για τα χαρακτηριστικά της νέας οδού Νιάρχου είχαν υπάρξει στο παρελθόν προβληματισμοί από περιφερειακές παρατάξεις).

Ο ανισόπεδος κόμβος προχωρά λοιπόν –βάσει και της μελέτης που είχε διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια.

Περιμετρικά των Ιωαννίνων και επί της περιφερειακής οδού, η Περιφέρεια Ηπείρου ετοιμάζει και έναν άλλο διπλό κυκλικό κόμβο. Πρόκειται για αυτόν επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας στη συμβολή της με την περιφερειακή οδό, με προϋπολογισμό 2.354.000 ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back