ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ισπανία: Ο «Πρωταθλητής»: Ένα άγνωστο είδος δεινοσαύρων

Εικόνα του άρθρου Ισπανία: Ο «Πρωταθλητής»: Ένα άγνωστο είδος δεινοσαύρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2023, 15:33
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πάνω από 120 εκατομμύρια χρόνια πριν, στις παράκτιες περιοχές ενός τροπικού αρχιπελάγους μικρών νησιών που συνδέονταν με εκβολές ποταμών και έλη στη σημερινή επαρχία Καστελόν, στην ανατολική Ισπανία, υπήρχε μια άνευ προηγουμένου ποικιλότητα ειδών. 

Εκτός από μια πλούσια πανίδα ψαριών, αμφίβιων, κροκοδείλων και χελωνών, υπήρχαν, εξ όσων γνωρίζει η επιστήμη, τέσσερις διαφορετικές ομάδες δεινοσαύρων -σαυρόποδα, θερόποδα, ορνιθόποδα και θυρεόποδα- ερπετά που κυριάρχησαν στο οικοσύστημα για εκατομμύρια χρόνια κατά την Πρώιμη Κρητιδική περίοδο και των οποίων οι απόγονοι εξαπλώθηκαν σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο, την Αφρική και την Ασία, όπου διαφοροποιήθηκαν σε άλλα υποείδη. 

Η ανακάλυψη της δεξιάς άνω γνάθου και πέντε σπονδύλων από ένα μόνο δείγμα οδήγησε τους ερευνητές να περιγράψουν αυτό που αποκαλούν «ένα νέο γένος και είδος Σπινοσαυρίδων»: Protathlitis cinctorrensis. Η δημοσίευση έγινε στο Science Reports.

Αυτό το άγνωστο μέχρι σήμερα είδος ονομάστηκε από τους επιστήμονες έτσι από την ελληνική λέξη για τον πρωταθλητή (Protathlitis) και από το Cinctorres, την πόλη του Castellón όπου έγινε η ανακάλυψη. Αυτός ο σαρκοφάγος ενήλικος σπειροσαύρος, ο οποίος είχε μήκος περίπου 11 μέτρα, επιμήκη μουσούδα και στιβαρή ουρά, έχει επίσης λάβει το παρατσούκλι «Ο Πρωταθλητής» λόγω του ποδοσφαιρικού τίτλου Europa League που κατέκτησε το 2021 η Βιγιαρρεάλ, η μεγαλύτερη ομάδα της επαρχίας. Η παρουσίαση της ανακάλυψης θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο της Βιγιαρεάλ, το Estadio de la Cerámica.

Με βάση τη μορφολογία της ανακατασκευής τους, οι επιστήμονες έχουν συνδέσει αυτόν τον νέο δεινόσαυρο, ο οποίος περιπλανιόταν πριν από περίπου 127 εκατομμύρια χρόνια, με ένα άλλο μεγάλο ευρωπαϊκό αρπακτικό, το ψαροφάγο θερόποδο Baryonyx walkeri. Το 2019 ανακαλύφθηκε στην ίδια οροσειρά ο Vallibonavenatrix cani, ένας άλλος δεινόσαυρος που ανήκει στην ίδια οικογένεια.

Πληροφορίες El Pais. Φωτογραφία: Καλλιτεχνική απεικόνιση του «Protathlitis cinctorrensis», σε πρώτο πλάνο. Στο βάθος διακρίνονται ένα Iguanodon και δύο σαυρόποδα, σε μια παράκτια περιοχή της Πρώιμης Κρητιδικής περιόδου πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια/Oscar Sanisidro/Grup Guix

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back