ΒΟΥΛΗ

IRIS και χρεώσεις: Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της

Εικόνα του άρθρου IRIS και χρεώσεις: Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/02/2024, 09:36
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή έφτασε η συζήτηση για το γεγονός ότι τελικά, το τραπεζικό σύστημα IRIS θα έχει χρεώσεις για τους επιχειρηματίες, παρότι τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης ρητά διαβεβαίωναν ότι το σύστημα θα είναι δωρεάν.

Διαβάστε ακόμα: Σύστημα IRIS-οι "μισές αλήθειες" Μητσοτάκη-Χατζηδάκη και οι χρεώσεις

Ο τελευταίος, αντί να παραδεχθεί ότι έστω δεν γνώριζε τις προθέσεις των τραπεζών να επιβάλουν (και) εκεί τέλη, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Γερουλάνου ισχυρίστηκε ότι «δεν παραπλανήσαμε κανέναν».

Στάθηκε στο επιχείρημά του ότι «το IRIS σήμερα είναι μια φθηνή υπηρεσία και είναι ένα σύστημα χωρίς προμήθειες από πολίτη σε πολίτη, χωρίς προμήθεια όταν συναλλάσσεται με έναν έμπορο και την πιο φθηνή προμήθεια όταν συναλλάσσονται δύο επαγγελματίες μεταξύ τους».

Αυτά βέβαια δεν είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που λέγονταν πριν τα Χριστούγεννα.

Επίσης, παραμένει το ερώτημα, γιατί δύο κορυφαία πολιτικά πρόσωπα να «προμοτάρουν» με αυτό τον τρόπο ένα τραπεζικό προϊόν και μάλιστα χωρίς να είναι ακριβείς στις δηλώσεις τους.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε και μερικούς απλοϊκούς συλλογισμούς όπως «οι συναλλαγές έχουν αύξηση 300% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αν ήταν κακό σύστημα τι είδους ομαδικός μαζοχισμός είναι αυτός;».

Δεν είπε κανείς όμως ότι το σύστημα είναι «κακό» όπως τεχνηέντως προσπαθεί ο υπουργός να εννοήσει, αλλά ότι ο ίδιος ήταν εντελώς ανακριβής (άκων ή εκών) στις δηλώσεις του γι αυτό.

Ο κ. Γερουλάνος αντέτεινε ότι «λέγατε ότι υπάρχει και το IRIS χωρίς καμία χρέωση» και πρόσθεσε, σχετικά με τα επιχειρήματα περί λύσης του θέματος των χρεώσεων με τον ανταγωνισμό: «Ποιος ανταγωνισμός; Μέχρι και ο κ.Στουρνάρας λέει ότι ο ανταγωνισμός είναι προβληματικός».

Κατηγόρησε τέλος τον υπουργό ότι «οι τράπεζες σας κάνουν ότι θέλουν».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back