ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιόνια-Πρέβεζα: Μια μακέτα και μια ένσταση για τη Φιλιππιάδα

Εικόνα του άρθρου Ιόνια-Πρέβεζα: Μια μακέτα και μια ένσταση για τη Φιλιππιάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2023, 13:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις ενστάσεις της επί του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Ηπείρου για τη σύνδεση της Πρέβεζας με το βασικό οδικό δίκτυο, που παρουσίασε η περιφερειακή αρχή πριν από μια εβδομάδα στην Πρέβεζα, καταθέτει η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», αντιπροσωπεία της οποίας ήταν παρούσα στην εκδήλωση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στον οδικό άξονα Ιόνια οδός-Πρέβεζα, για τον οποίο η περιφερειακή αρχή… δεσμεύτηκε ότι θα γίνει «κομμάτι-κομμάτι», και με διαφορετική χάραξη από αυτήν που είχε αποφασιστεί από το υπουργείο Υποδομών.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου παρουσίασε μια τετράιχνη χάραξη, χωρίς Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, με 10 ισόπεδους κόμβους. Από τα βασικά στοιχεία της νέας χάραξης είναι η κατάργηση του ανισόπεδου κόμβου στη Γέφυρα Καλογήρου, η διέλευση του δρόμου πιο κοντά στην πόλη της Φιλιππιάδας και η δημιουργία ισόπεδου κόμβου στη θέση Φραξύλα όπου θα καταλήγει ο οδικός άξονας.

Καταρχάς, η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα αναφέρει ότι «δεν έχουμε μελέτη αλλά μακέτα του έργου και εικονική παρουσίαση σε αρχικό στάδιο, απόρροια των ήδη υπαρχουσών μελετών που εκπονούνται από το 2006» και επισημαίνει, ωστόσο, η πρόταση «παρά τα προβλήματα που θα προκύψουν από τον ανασχεδιασμό είναι καλοδεχούμενη κι ας έρχεται στο τέλος της 3ης θητείας της περιφερειακής αρχής και σε προεκλογική περίοδο».

Η πιο σοβαρή ένσταση της παράταξης αφορά τη χάραξη του δρόμου στην περιοχή της Φιλιππιάδας.

Όπως επισημαίνει, η χάραξη αυτή «αποκόπτει τη Φιλιππιάδα από το ποτάμι, ακυρώνει την ανάπλαση του παραποτάμιου μετώπου και θα καταδικάσει την Φιλιππιάδα εις το διηνεκές. Άλλες πόλεις ονειρεύονται να έχουν μέτωπο σε ποτάμι και εμείς θα το καταργήσουμε. Εάν συμβεί θα πρόκειται για ανεπανόρθωτη βλάβη με την υπογραφή του περιφερειάρχη και του μελετητή της περιφερειακής αρχής».

Kατά τα άλλα, η παράταξη επιμένει ότι πρέπει να δημοπρατηθεί άμεσα το έργο της εισόδου της Φιλιππιάδας, με προϋπολογισμό 1,45 εκατ. ευρώ, για το οποίο η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου έχει πάρει απόφαση δημοπράτησης από τον Νοέμβριο του 2022. Για μια ακόμη φορά η παράταξη διευκρινίζει ότι το έργο της εισόδου της Φιλιππιάδας δεν έχει καμία σχέση με την παράκαμψη της Φιλιππιάδας, η οποία συνδέεται με τη σύνδεση Ιόνιας-Γέφυρας Καλογήρου-Πρέβεζας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back