ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΙΕΑ: Προβλέπει αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου

Εικόνα του άρθρου ΙΕΑ: Προβλέπει αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/08/2023, 19:36
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο και είναι έτοιμη να κορυφωθεί και πάλι τον Αύγουστο, δήλωσε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να είναι στον ορίζοντα, καθώς η επιβράδυνση της παραγωγής από μεγάλους προμηθευτές όπως η Σαουδική Αραβία περιορίζει την προσφορά.

Η συμμαχία ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησε τον Απρίλιο να μειώσει την παραγωγή κατά πάνω από 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους για να καταπολεμήσει την πτώση των τιμών του πετρελαίου. 

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, ανακοίνωσε πρόσθετες περικοπές τον Ιούλιο, παρατείνοντας τους στόχους του ΟΠΕΚ+ έως το 2024. Αυτές οι συνδυασμένες περικοπές, μαζί με την αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο, έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων, αναφέρει η μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά πετρελαίου.

Εάν ο ΟΠΕΚ+ διατηρήσει τους τρέχοντες στόχους παραγωγής, τα αποθέματα πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο και κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. 

Ο Οργανισμός επαναλαμβάνει την προηγούμενη πρόβλεψή του ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φθάσει στο υψηλό ρεκόρ των 102,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, με μέση αύξηση 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως φέτος.

«Η ζήτηση πετρελαίου κλιμακώνεται σημειώνοντας υψηλά ρεκόρ, ενισχυμένη από τον μεγάλο αριθμό αεροπορικών ταξιδιών το καλοκαίρι, την αυξημένη χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αυξανόμενη κινεζική πετροχημική δραστηριότητα», ανέφερε ο IEA. «Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και προϊόντων έχουν μειωθεί απότομα» και «τα ισοζύγια πρόκειται να σφίξουν περαιτέρω το φθινόπωρο», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back