ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το ιαπωνικό σκάφος προσεδάφισης στο φεγγάρι «ξύπνησε»

Εικόνα του άρθρου Το ιαπωνικό σκάφος προσεδάφισης στο φεγγάρι «ξύπνησε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2024, 13:51
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το ιαπωνικό σκάφος προσεδάφισης στη Σελήνη «ξύπνησε» μετά από  δύο εβδομάδες σιγής, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία της χώρας τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Καθώς η γωνία του ήλιου άλλαξε, επανήλθε στη ζωή για δύο ημέρες και πραγματοποίησε επιστημονικές παρατηρήσεις ενός κρατήρα με μια κάμερα υψηλών προδιαγραφών, δήλωσε η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA).

Το μη επανδρωμένο σκάφος Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) προσγειώθηκε τον περασμένο μήνα σε μια περίεργη γωνία που άφησε τους ηλιακούς συλλέκτες του στραμμένους προς τη λάθος κατεύθυνση. Κοιμήθηκε ξανά όταν επέστρεψε το σκοτάδι και, καθώς «δεν είχε σχεδιαστεί για τις σκληρές σεληνιακές νύχτες», η JAXA δεν ήταν σίγουρη αν θα ξυπνούσε ξανά.

«Χθες στείλαμε μια εντολή, στην οποία το SLIM ανταποκρίθηκε», έγραψε η JAXA στο X τη Δευτέρα. «Το SLIM κατάφερε να επιβιώσει μια νύχτα στην επιφάνεια της Σελήνης, διατηρώντας παράλληλα τη λειτουργία επικοινωνίας του!"

Το SLIM προσγειώθηκε εντός της ζώνης προσγείωσης-στόχου του στις 20 Ιανουαρίου. Το κατόρθωμα ήταν μια νίκη για το διαστημικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας μετά από μια σειρά πρόσφατων αποτυχιών, καθιστώντας το έθνος μόλις το πέμπτο που επιτυγχάνει  μια «μαλακή προσγείωση» στη Σελήνη, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Ινδία. Αλλά κατά την κάθοδό του, το σκάφος αντιμετώπισε προβλήματα στον κινητήρα και κατέληξε στο πλάι, πράγμα που σημαίνει ότι οι ηλιακοί συλλέκτες ήταν στραμμένοι προς τα δυτικά αντί προς τα πάνω.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την επιτυχή εκτόξευση του νέου εμβληματικού πυραύλου H3 της JAXA στις 17 Φεβρουαρίου, καθιστώντας την τρίτη φορά τυχερή μετά από χρόνια καθυστερήσεων και δύο προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες. Χώρες όπως η Ρωσία, η Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δοκιμάζουν επίσης την τύχη τους για να φτάσουν στη Σελήνη.

Φωτογραφία: Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha University

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back