ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το Hubble «αιχμαλωτίζει» ένα λαμπερό κόκκινο νεφέλωμα

Εικόνα του άρθρου Το Hubble «αιχμαλωτίζει» ένα λαμπερό κόκκινο νεφέλωμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2023, 14:50
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

H NASA καλωσορίζει το φθινόπωρο με μια εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρουσιάζοντας μια αστραφτερή σκηνή σε κόκκινο χρώμα, από μια μικρή περιοχή του νεφελώματος Westerhout 5, το οποίο απέχει περίπου 7.000 έτη φωτός από τη Γη. 

Πλημμυρισμένη από έντονο κόκκινο φως, αυτή η φωτεινή εικόνα φιλοξενεί μια ποικιλία από ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου ενός ελεύθερα αιωρούμενου εξατμιζόμενου αερίου σφαιριδίου (frEGG). Ο frEGG σε αυτή την εικόνα είναι η μικρή σκοτεινή περιοχή σε σχήμα γυρίνου στο πάνω κέντρο αριστερά. Αυτή η αιωρούμενη φυσαλίδα φέρει δύο ονόματα: [KAG2008] globule 13 και J025838.6+604259.

Το frEGG σε αυτή την εικόνα είναι μια σκοτεινή κηλίδα στη θάλασσα του κόκκινου φωτός. Το κόκκινο χρώμα είναι ένας τύπος εκπομπής φωτός γνωστός ως εκπομπή Η-άλφα, που εμφανίζεται όταν ένα πολύ ενεργητικό ηλεκτρόνιο μέσα σε ένα άτομο υδρογόνου χάνει ένα ορισμένο ποσό της ενέργειάς του, απελευθερώνοντας αυτό το χαρακτηριστικό κόκκινο φως καθώς γίνεται λιγότερο ενεργητικό.

Τα FrEGGs είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία εξατμιζόμενων αερίων σφαιριδίων (EGGs). Αυτό και άλλα frEGG ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία εξατμιζόμενων αερίων σφαιριδίων (EGGs), τα οποία εμφανίζονται στα νεφελώματα όταν η ενεργειακή ακτινοβολία από νεαρά, καυτά αστέρια ιονίζει το περιβάλλον αέριο απομακρύνοντας τα ηλεκτρόνια. Αυτό προκαλεί τη διασπορά του αερίου μακριά από αυτά τα μεγάλης φωτεινότητας αστέρια σε μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοεξάτμιση, η οποία μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο σχηματισμό άστρων μέσα στα νεφελώματα.

Πηγή: NASA. Φωτογραφία: NASA's Hubble Space Telescope, ESA/Hubble, R. Sahai

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back