ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν ένας πιο δροσερός Αύγουστος

Εικόνα του άρθρου Ήταν ένας πιο δροσερός Αύγουστος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2022, 12:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο φετινός Αύγουστος ήταν ένας από τους πιο θερμούς μήνες που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη τον τελευταίο αιώνα, όχι όμως και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr, σε όλη την Ελλάδα, η μέση μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία τον Αύγουστο κυμάνθηκε χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην επικράτηση ιδιαίτερα χαμηλών πιέσεων στην Κεντρική Μεσόγειο και στις ασυνήθιστα υψηλές πιέσεις στην Βορειοανατολική Ευρώπη, συνδυασμός που συχνά προκαλούσε αστάθεια στην περιοχή μας και εκδήλωση βροχοπτώσεων» αναφέρουν οι μετεωρολόγοι του ΕΑΑ.

Η Άρτα και τα Γιάννενα παρουσίασαν έως και -1,7 βαθμούς Κελσίου λιγότερους από τον μέσο όρο και η Ηγουμενίτσα, -0,3 βαθμό.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΑΑ,  το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου η θερμοκρασία κυμάνθηκε ελαφρώς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, το δεύτερο μισό του μήνα ήταν ιδιαίτερα «ψυχρό», με εξαίρεση το διάστημα υψηλών θερμοκρασιών μεταξύ 17 και 19 Αυγούστου όταν σημειώθηκαν θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας έως και +5°C.

Για την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ήταν ο 2ος πιο ψυχρός Αύγουστος από το 2010, ενώ για τη Δυτική Ελλάδα και τα Νησιά του Αιγαίου ήταν ο 3ος ψυχρότερος (5ος για την Κρήτη).

Επίσης, στη Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα και στα Νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν έως και 27 ημέρες με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας (Σάμος) από τις συνολικά 31 ημέρες του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3