Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήπειρος: Τα «μείον» μέχρι τις εκλογές

Εικόνα του άρθρου Ήπειρος: Τα «μείον» μέχρι τις εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2023, 02:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι εκλογές τελικά προκηρύχθηκαν για τις 21 Μαΐου. Άλλη μια κυβέρνηση, η δεύτερη των τελευταίων ετών θα ολοκληρώσει την τετραετία της.

Τα δε ανοιχτά ζητήματα της Ηπείρου είναι αντίστοιχα με τις ανεπίσημες φήμες επίσημης έλευσης του πρωθυπουργού στην περιοχή. Η τελευταία ήταν για τις 31 Μαρτίου, αλλά ούτε αυτή επιβεβαιώθηκε.

Αν όμως ερχόταν ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να βρει ένα «αντίβαρο» στην άκαιρη δήλωσή του για την εγκατάλειψη του πλάνου σιδηροδρομικής σύνδεσης που δεν ακούστηκε καλά ούτε στο κόμμα του, τοπικά, άσχετα αν ο Αλέκος Καχριμάνης έσπευσε να τον δικαιολογήσει και να τον αναγορεύσει σε μεγάλο ηγέτη.

Ο κ. Καχριμάνης από την πλευρά του, για να στηρίξει το κόμμα του, τη ΝΔ, θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα αυτή τη φορά, από τις πολιτικές ελεγείες.

Και αυτό γιατί η Ήπειρος φαίνεται να έχει ακόμα μικρότερο ειδικό πολιτικό βάρος από πριν.

Την αίσθηση επικυρώνουν οι δύο λιγότερες έδρες, που αφαιρούν σημαντικά από την εκλογική βαρύτητα της Ηπείρου, που, παρότι έχει και στα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, υψηλόβαθμα στελέχη, δεν σταθμίζεται το ίδιο στις απόψεις, στα σχέδια και στις πιθανές απώλειες.  

Η περιοχή πηγαίνει στις εκλογές, για μια ακόμα φορά, χωρίς Προεδρικό Διάταγμα για την Παμβώτιδα και ενώ έχει υφυπουργό Περιβάλλοντος που εκλέγεται στα Γιάννενα. Και σα να μην έφτανε αυτή η νέα καθυστέρηση, μέρος των εγχώριων κυβερνητικών δυνάμεων άνοιξαν ξανά θέμα οριοθέτησης της λίμνης.

Ένα ακόμα κοινό σημείο με τις προηγούμενες εκλογές, είναι οι εξορύξεις. Έχουν επιστρέψει και αυτές, παρότι το μεσοδιάστημα δεν πρόσθεσε κάτι ιδιαίτερο και (πάλι) ο, ιδιαίτερα ευαίσθητος στα περιβαλλοντικά, κ. Αμυράς, πρέπει να διαχειριστεί μια όχι αρμοστή με τις αντιλήψεις για πράσινη, αειφόρα ανάπτυξη, κατάσταση.

Στο πρόσωπο του κ. Καχριμάνη η κυβέρνηση χρεώνεται δύο ακόμα έργα-μακέτες:

Πρώτον, το… νέο-νέο κλειστό, το οποίο αρχικά το «υποσχέθηκε» ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, ο περιφερειάρχης επωμίστηκε τις φρούδες υποσχέσεις και τώρα, θα πάει στις εκλογές με μερικά αμφιβόλου χρηστικότητας κομμάτια, που έχουν βγάλει ήδη έναν χειμώνα, σε ανοιχτό χώρο στον Κατσικά. Σημειωτέον ότι η προηγούμενη ενδεχόμενη πρόταση η οποία κυριολεκτικά «ξηλώθηκε», ήταν το κλειστό στον Βοτανικό με παραχωρημένη έκταση και εξασφαλισμένο ένα μέρος τουλάχιστον, των πόρων. Αυτά, πριν από τέσσερα χρόνια.

Δεύτερον, το πάρκο έρευνας και καινοτομίας. Η επιμονή του περιφερειάρχη ξεπέρασε ακόμα και τις κυβερνητικές νουθεσίες και το έργο είναι ακόμα σε αναμονή. Δεν ήταν απαιτητέο, ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ να γίνει στο «άψε-σβήσε», αλλά η επιμονή του κ. Καχριμάνη σε ξεπερασμένα μοντέλα και άκαιρες στοχεύσεις, δεν βοήθησε καθόλου. Όσο για την προοπτική ενός data center στα Γιάννενα, η κυβέρνηση προτίμησε άλλη χωροθέτηση…

Η δε επίσης χρονίζουσα σύνδεση των συνόρων με αξιοπρεπές οδικό δίκτυο, το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά, αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο έργο στην Ήπειρο, το προσεχές διάστημα (αν όλα πάνε καλά). Ακόμα και σε αυτό όμως, η κυβέρνηση χρεώνεται το γεγονός ότι γίνεται λειψό και κατώτερο των περιστάσεων (οι οποίες καθορίζονται από τις διαστάσεις και τους τύπους έργου της Ιόνιας οδού). Συσκέψεις στη Βουλή, μετακινήσεις ευθύνης του έργου από Υπουργείο Υποδομών σε Περιφέρεια Ηπείρου και πίσω πάλι, μειώσεις προδιαγραφών και αυτή την περίοδο μια ακόμα παράταση λόγω προδικαστικής προσφυγής.

Και οι υπόλοιποι νομοί ωστόσο, έχουν να περιμένουν πράγματα σε υποδομές, από μεγάλες, όπως η σύνδεση της Ιόνιας με Πρέβεζα, έως απολύτως απαραίτητες, όπως η κατάσταση των νοσοκομείων σε Άρτα και Πρέβεζα. Μια επίσης μεγάλη υποδομή, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, είναι πλέον σε ιδιωτικά χέρια αφού πρώτα ξοδεύτηκαν σημαντικά ποσά για την αναβάθμισή του.

Ξανά, όπως και πριν από τέσσερα χρόνια, στο προσκήνιο, σε μεγάλο κομμάτι της Ηπείρου είναι το πρόβλημα των βοσκοτόπων. Τώρα, η αγροτική παραγωγή στην Ήπειρο είναι πιο συρρικνωμένη και δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά που θα πρέπει να απαντήσει αν και όταν έρθει ο πρωθυπουργός (το νέο σενάριο είναι για τις 4 Απριλίου, αν και πλέον είναι λίγο ανεκδοτολογικές οι φήμες για τις επισκέψεις του). Εκτός βέβαια αν αποφασίσει να πάει στα "εύκολα", μαζί με τον όψιμό του σύμμαχο, κ. Καχριμάνη...


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3