ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήπειρος: μια περιοχή χωρίς καλές συνθήκες για ΑμεΑ

Εικόνα του άρθρου Ήπειρος: μια περιοχή χωρίς καλές συνθήκες για ΑμεΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2022, 17:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H EΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία), σε επιστολή της προς τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, επισυνάπτει τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ και το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας, η Ήπειρος δεν παρουσιάζει καλήεικόνα, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΑμεΑ:

  • Έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά  στη χώρα στον δείκτη απασχόλησης των ατόμων με σοβαρή αναπηρία. Λιγότεροι από 2 στους 10 κατοίκους με σοβαρή αναπηρία εργάζονται.
  • Περισσότεροι από 6 στους 10 κατοίκους της Ηπείρου με σοβαρή αναπηρία (18-64 ετών) βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας ή/και του κοινωνικού αποκλεισμού
  • Έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των Περιφερειών των χώρας.

Πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά:

Βιοτικό επίπεδο: Πάνω από 6 στους 10 κατοίκους της Ηπείρου με σοβαρή  αναπηρία (18-64 ετών) βρίσκεται στο φάσμα της φτώχειας ή/και του  κοινωνικού αποκλεισμού, με το ποσοστό να είναι το 4ο υψηλότερο μεταξύ  των Περιφερειών των χώρας (Ήπειρος: 62,8%/ Ελλάδα: 54%). Το χάσμα της  φτώχειας και του αποκλεισμού των ατόμων με σοβαρή αναπηρία σε σύγκριση  με τον πληθυσμό χωρίς αναπηρία, καταγράφει μια από τις υψηλότερες τιμές  στην επικράτεια (31,4 μονάδες).

Φροντίδα στο σπίτι: Μόνο τα 2 στα  10 νοικοκυριά της Περιφέρειας που έχουν μέλη με ανάγκες φροντίδας ή  υποστήριξης (λόγω αναπηρίας/ηλικίας ή χρόνιας πάθησης), έχουν την  οικονομική δυνατότητα να καλύψουν πλήρως τις εξειδικευμένες ανάγκες  αυτών των μελών, ενώ στην συντριπτική πλειονότητα αυτών των νοικοκυριών  (9/10),  οι ανάγκες φροντίδας και υποστήριξης των μελών βαρύνουν  πρωτίστως τα άλλα μέλη των νοικοκυριών τα οποία παρέχουν προσωπικά την  αναγκαία φροντίδα, αντιμετωπίζοντας σε ποσοστό 53,5% μεγάλη δυσκολία  στην  εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική και κοινωνική  τους ζωή. Ωστόσο, στην Ήπειρο καταγράφεται επίσης ένα από τα υψηλότερα  ποσοστά νοικοκυριών με μέλη που χρήζουν φροντίδας/υποστήριξης που  αναφέρουν (κυρίως ως συμπληρωματικό τρόπο κάλυψης των αναγκών  φροντίδας), τη χρήση δημόσιων υπηρεσιών φροντίδας/βοήθειας κατ’ οίκον  (40,7%).

Απασχόληση: Στην Ήπειρο καταγράφεται ένα από τα  χαμηλότερα ποσοστά -μεταξύ των Περιφερειών της χώρας- συμμετοχής στην  απασχόληση των ατόμων με σοβαρή αναπηρία, καθώς και ένα από τα μικρότερα  ποσοστά απασχολούμενων με αναπηρία (ανεξαρτήτως βαθμού) που  απολαμβάνουν εύλογες προσαρμογές στην εργασία τους.
Εκπαίδευση:  Το ποσοστό των ατόμων με σοβαρή αναπηρία που έχουν ολοκληρώσει  τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ηλικιακή ομάδα 25 με 64 ετών υπολογίζεται  στο 14,6% (Πληθυσμός χωρίς αναπηρία: 30,4%). Παράλληλα, ποσοστό 61,7%  των πολιτών με σοβαρή αναπηρία δεν έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια  εκπαίδευση (Άτομα ηλικίας 25 με 64 ετών με ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο  την κατώτερη δευτεροβάθμια

Προσβασιμότητα υποδομών: Τα άτομα  με αναπηρία αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας στο  δομημένο περιβάλλον, στις υπηρεσίες και τις μεταφορές.
Υγεία:  Περισσότεροι από ένας (1) στους τέσσερις (4) κατοίκους της Ηπείρου με  σοβαρή αναπηρία έχουν ανικανοποίητες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας.
Ψηφιακή ανισότητα: Η αναπηρία αποτελεί παράγοντα σημαντικών ψηφιακών ανισοτήτων μεταξύ των κατοίκων της περιφέρειας.
Διακρίσεις:  5 στους 10 κατοίκους με σοβαρή αναπηρία που διαμένουν στην Ήπειρο έχουν  αισθανθεί ότι αντιμετώπισαν άδικη μεταχείριση, ότι δεν έχουν ίσες  ευκαιρίες ή ότι βιώνουν κάποιας μορφής αποκλεισμό, λόγω των περιορισμών ή  των δυσκολιών της υγεία του.

Πρόταση ΕΣΑμεΑ για ένα Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Ήπειρο:
Το Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία σε επίπεδο Περιφέρειας πρέπει να στοχεύει:
• στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις,
• στην ισότιμη συμμετοχή τους στην τοπική κοινωνία και οικονομία,
• στην ανάδειξη της σημασίας της ενσωμάτωσης αυτών για την τοπική βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη,
•  στην εξειδίκευση της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας και της  αρχής της προσβασιμότητας σε κάθε τομέα αρμοδιότητας της Περιφέρειας.


Όλη η έκθεση είναι εδώ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back