ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος: Καλύτερες και χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη διαφθοράς

Εικόνα του άρθρου Ήπειρος: Καλύτερες και χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη διαφθοράς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2023, 11:07
ΗΠΕΙΡΟΣ

Πριν από μερικούς μήνες, κυκλοφόρησε ως πηχυαίος τίτλος ότι «η Ήπειρος είναι πρωταθλήτρια στη διαφθορά».

Την είδηση αναπαρήγαγε ως πολιτική δήλωση πλέον και ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, λέγοντας ότι «στο κομμάτι της ανάπτυξης είμαστε τελευταίοι και στη διαφθορά είμαστε πρώτοι».

Όλα αυτά έχουν μια ισχυρή δόση αλήθειας, όσο και μια επιτηδευμένη ανακρίβεια. Η Ήπειρος δεν είναι «πρωταθλήτρια της διαφθοράς στην ΕΕ», ούτε όμως είναι και η... Άολαντ, η φινλανδική περιφέρεια με το μικρότερο δείκτη διαφθοράς σε όλη την ΕΕ.

Η Ήπειρος είναι στην 21η θέση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ. Με δείκτη διαφθοράς -1,44 (μην ξεγελιέστε, το αρνητικό πρόσημο δεν είναι θετικός σημάδι…), κατατάσσεται στην πρώτη 25άδα, πάνω από την Αττική και κάτω από πέντε (ναι, πέντε) ελληνικές περιφέρειες:

Το Νότιο Αιγαίο είναι τρίτο, η Δυτική Ελλάδα είναι η πέμπτη πιο διεφθαρμένη στην ΕΕ και ακολουθούν το Βόρειο Αιγαίο (7ο), τα Ιόνια Νησιά (12α), η Κρήτη (13η).

Πρώτη περιφέρεια ανάμεσα στις 234 καταγεγραμμένες, είναι μια ρουμάνικη, το Βουκουρέτσι-Ίλφοφ και ακολουθούν το Γιουγκοζαπάντεν και το Νότιο Αιγαίο.

Η Ήπειρος έχει κακές θέσεις και σε άλλους δείκτες:

  • Στην αμεροληψία, είναι στην 23η χειρότερη θέση.
  • Στη διαφθορά στις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες, είναι στην 8η θέση. Οι ελληνικές περιφέρειες στο σύνολό τους, θεωρούνται οι χειρότερες, σύμφωνα με τα στοιχεία.
  • Στην επιχειρηματική ευκολία, το ease of doing business, η Ήπειρος είναι στην 9η χειρότερη θέση.
  • Στην προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, είναι στην 17η χειρότερη θέση.
  • Στην αποτελεσματικότητα του δικανικού συστήματος, είναι κάπως καλύτερα: 32 χειρότερη θέση.
  • Μια από τις καλύτερες θέσεις της (111η) η Ήπειρος καταφέρνει στην επαφή μέσω ίντερνετ, με τις δημόσιες υπηρεσίες.
  • Στο οργανωμένο έγκλημα, η Ήπειρος εμφανίζεται στην 82η θέση.
  • Στην ανεξαρτησία των δικαστηρίων, στην 44η θέση.
  • Στην αξιοπιστία των αστυνομικών υπηρεσιών, είναι στη 17η.

Όλα τα παραπάνω, αποτυπώνονται στα raw data της έρευνας EU Regional Competitiveness Index 2.0 - 2022 edition

Ο «δείκτης διαφθοράς» αναφέρεται στον πυλώνα «Ευρωπαϊκός Δείκτης Ποιότητας Διακυβέρνησης» και διαμορφώνεται από το σύνολο ερωτήσεων που σταθμίζουν τη διαφθορά στην παροχή δημοσίων υπηρεσιών.




ΣΧΟΛΙΑ
Πήγα στο λινκ που υποδείξατε, αλλά...
αλλά δε βρήκα λετομέρειες για το who is who της έρευνας, τις μεθόδους της, το δείγμα, το χρόνο πραγματοποίησης και λοιπά στοιχεία, που την καθιστούν αναγνωστές-άξια περισσότερης προσοχής. Η δική μου προσωπική αίσθηση είναι ότι πρέπει να είμαστε στην 1η θέση... ακριβώς εκεί που μας άφηση ο συγγραφέας του "τέλους της μικρήας μας πόλης". ζώντας στην πόλη, δεν βρήκα πόστο που να μην είναι τοποσημείο διαφθοράς. Θέλουν αντάλλαγμα, σε όλες τις εκφάνσεις του. Μόνο η ιδιώτευση σώζει!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back