Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Συμφώνησαν στο ανώτατο όριο του χρέους

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Συμφώνησαν στο ανώτατο όριο του χρέους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2023, 13:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι κατέληξαν το βράδυ του Σαββάτου σε μια προσωρινή συμφωνία για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τερματίζοντας ένα πολύμηνο αδιέξοδο.

Ωστόσο, η συμφωνία ανακοινώθηκε χωρίς πανηγυρισμούς, με όρους που αντανακλούσαν το πικρό κλίμα των διαπραγματεύσεων και τη δύσκολη πορεία που πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσουν τα χρέη τους στις αρχές Ιουνίου.

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον πρόεδρο πριν από λίγο. Αφού σπατάλησε χρόνο και αρνήθηκε να διαπραγματευτεί για μήνες, καταλήξαμε σε μια συμφωνία επί της αρχής που είναι αντάξια του αμερικανικού λαού», έγραψε στο Twitter ο Μακάρθι.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η συμφωνία αποτελεί συμβιβασμό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παίρνουν όλοι αυτό που θέλουν. Αυτή είναι η ευθύνη της διακυβέρνησης».

Η συμφωνία θα αναστείλει το όριο του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, ενώ θα περιορίσει τις δαπάνες στους προϋπολογισμούς του 2024 και του 2025, θα ανακτήσει τα αχρησιμοποίητα κονδύλια του COVID, θα επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης για ορισμένα ενεργειακά έργα και θα περιλαμβάνει ορισμένες πρόσθετες απαιτήσεις εργασίας για τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας για τους φτωχούς Αμερικανούς.

Ο Μπάιντεν και ο ΜακΚάρθι πρέπει να βρουν προσεκτικά τη χρυσή τομή του συμβιβασμού που θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία 222-213, και τη Γερουσία, με δημοκρατική πλειοψηφία 51-49 - που σημαίνει ότι θα χρειαστεί διακομματική υποστήριξη πριν ο πρόεδρος μπορέσει να τον υπογράψει.

Η συμφωνία θα αποτρέψει μια οικονομικά αποσταθεροποιητική χρεοκοπία, αρκεί να καταφέρει να περάσει από το οριακά διχασμένο Κογκρέσο πριν το υπουργείο Οικονομικών ξεμείνει από χρήματα για να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του, κάτι που προειδοποίησε την Παρασκευή ότι θα συμβεί αν το θέμα του ανώτατου ορίου χρέους δεν επιλυθεί έως τις 5 Ιουνίου.

Οι Ρεπουμπλικανοί λένε ότι θέλουν να μειώσουν τις δαπάνες για να επιβραδύνουν την αύξηση του αμερικανικού χρέους, το οποίο σήμερα είναι περίπου ίσο με την ετήσια παραγωγή της οικονομίας της χώρας. 

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί έχουν πιέσει να αυξήσουν τους φόρους στους πλούσιους και τις εταιρείες για να συρρικνώσουν το χρέος, αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες για προγράμματα όπως το δωρεάν κοινοτικό κολέγιο.

Η μακροχρόνια αντιπαράθεση για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους τρόμαξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, επιβαρύνοντας τις μετοχές και αναγκάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να πληρώσουν επιτόκια ρεκόρ σε ορισμένες πωλήσεις ομολόγων. Μια χρεοκοπία θα είχε πολύ βαρύτερο τίμημα, λένε οι οικονομολόγοι, σπρώχνοντας πιθανότατα το έθνος σε ύφεση, κλονίζοντας την παγκόσμια οικονομία και οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: The White House

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back