ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ουκρανία: Απομακρύνονται οι οικογένειες διπλωματών

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-Ουκρανία: Απομακρύνονται οι οικογένειες διπλωματών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2022, 12:01
ΚΟΣΜΟΣ

Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε οι οικογένειες των διπλωματών των ΗΠΑ που είναι τοποθετημένοι στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Το τοπικό προσωπικό μπορεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία εάν το επιθυμεί· ευρύτερα, οι Αμερικανοί στην ουκρανική επικράτεια «πρέπει να εξετάσουν τώρα» την αναχώρησή τους με εμπορικές πτήσεις ή άλλα μεταφορικά μέσα, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποσύρει το προσωπικό του από την βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο καθώς μεγαλώνει η ένταση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. 

Πήγες του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είπαν στο BBC ότι η κίνηση αυτή δεν έγινε γιατί υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες για την ασφάλεια των βρετανών διπλωματών, αλλά για προληπτικούς λόγους καθώς έχει μεγαλώσει ο κίνδυνος να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.


Παραμένει το προσωπικό της ΕΕ

Δεν υπάρχει απόφαση το προσωπικό της ΕΕ στην Ουκρανία να εγκαταλείψει τη χώρα, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ερωτηθείς σχετικά προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να απαντήσει εάν η ΕΕ θα ακολουθήσει τα βήματα των ΗΠΑ για απομάκρυνση των Ευρωπαίων, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα μας εξηγήσει τους λόγους αυτής της ανακοίνωσης. Δεν θα κάνουμε το ίδιο γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, αλλά ο Υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα μας ενημερώσει».

«Όσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, και συνεχίζονται, δεν πιστεύω ότι πρέπει να φύγουμε από την Ουκρανία, αλλά ίσως ο Υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα μας πει», προσέθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και επισήμανε ότι δεν υπάρχει απόφαση το προσωπικό της ΕΕ και οι οικογένειές του να φύγουν από την Ουκρανία, «εκτός εάν ο Υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν μας δώσει πληροφορίες που δικαιολογούν μία κίνηση».

Παράλληλα, σε ρώτηση για το εάν η Γερμανία θεωρείται αξιόπιστος εταίρος, o κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «όλα τα μέλη της ΕΕ είναι αξιόπιστοι εταίροι».


Διευκρινίσεις Σολτς

Στο μεταξύ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με δηλώσεις του στην Süddeutsche Zeitung αρνείται την κριτική που του ασκείται για επιφυλακτική θέση του Βερολίνου έναντι της Μόσχας στην ουκρανική κρίση. 

«Έχω μιλήσει με καθαρά λόγια - και αυτά ισχύουν. Και ισχύει και ό,τι έχουμε συμφωνήσει οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι με την αμερικανική κυβέρνηση, ότι δηλαδή ενδεχόμενη επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος για τη Ρωσία», συνεχίζει ο Καγκελάριος, ο οποίος παράλληλα απορρίπτει το αίτημα της Μόσχας να αποκλείσει το ΝΑΤΟ την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούν να δοθούν τέτοιες εγγυήσεις». 


Κυρώσεις

Σε ό,τι αφορά την πιθανή επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ο Όλαφ Σολτς τονίζει ότι θα ήταν καλό να αποφευχθεί, αλλά τάσσεται υπέρ των «προσεκτικών τιμωρητικών» μέτρων, εφόσον η Μόσχα δεν επιλέξει τελικά την αποκλιμάκωση. 

«Η λογική υπαγορεύει την επιλογή μέτρων τα οποία θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή επίδραση για όσους παραβιάζουν τις από κοινού συμφωνηθείσες αρχές», συνεχίζει ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης (SPD), αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι πρέπει να εξεταστούν και οι επιπτώσεις που θα είχαν οι κυρώσεις στην ίδια τη Γερμανία. 

«Κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει μέτρο που δεν έχει συνέπειες και για εμάς», προειδοποιεί, αν και διαβεβαιώνει ότι είναι σύμφωνος με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το ποιες κυρώσεις είναι πιθανό να επιλεγούν. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης - και θα είμαστε», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back