ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: Οι κυβερνήσεις κατασκοπεύουν τους χρήστες μέσω των push notifications

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Οι κυβερνήσεις κατασκοπεύουν τους χρήστες μέσω των push notifications
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2023, 18:41
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν προειδοποίησε ότι ξένες κυβερνήσεις κατασκοπεύουν τους χρήστες smartphone, υποχρεώνοντας την Apple και την Google να παραδώσουν αρχεία ειδοποιήσεων (push notifications), σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ την Τετάρτη.

Ο Ρον Γουάιντεν, δήλωσε ότι το γραφείο του διερεύνησε μια πληροφορία από πέρυσι, σύμφωνα με την οποία κυβερνητικές υπηρεσίες «απαιτούν» αυτά τα αρχεία από τις δύο εταιρείες. Δεδομένου ότι οι ειδοποιήσεις, όπως οι ειδοποιήσεις ειδήσεων, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι ειδοποιήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ταξιδεύουν μέσω των διακομιστών της Apple και της Google, μπορούν να αποκαλύψουν μοναδικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μεμονωμένοι xr;hstew χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εφαρμογές, εξήγησε ο Γουάιντεν στην επιστολή.

Τα αρχεία των ειδοποιήσεων Push μπορούν να αποκαλύψουν ποια εφαρμογή έλαβε μια ειδοποίηση, πότε ελήφθη, το τηλέφωνο και τον λογαριασμό της Apple ή της Google στον οποίο παραδόθηκε η ειδοποίηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μη κρυπτογραφημένο κείμενο που εμφανίζεται στην ειδοποίηση, σύμφωνα με την επιστολή.

Ο Γουάιντεν δεν διευκρίνισε ποιες κυβερνήσεις ζήτησαν από την Apple και τη Google τα αρχεία των push notification

Μια πηγή επιβεβαίωσε στο Reuters ότι ξένες κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ζήτησαν τόσο από την Google όσο και από την Apple πληροφορίες από τις ειδοποιήσεις. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες έχουν ζητήσει μεταδεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν στη σύνδεση ανώνυμων χρηστών σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων με συγκεκριμένους λογαριασμούς της Apple και της Google, σύμφωνα με την έκθεση.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι περισσότεροι χρήστες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις ειδοποιήσεις, αλλά έχουν κατά καιρούς προσελκύσει την προσοχή των τεχνολόγων λόγω της δυσκολίας ανάπτυξής τους χωρίς την αποστολή δεδομένων στην Google ή την Apple.

Νωρίτερα φέτος ο Γάλλος προγραμματιστής David Libeau δήλωσε ότι οι χρήστες και οι προγραμματιστές συχνά δεν γνώριζαν πώς οι εφαρμογές τους εκπέμπουν δεδομένα στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες μέσω των push notifications, αποκαλώντας τις «εφιάλτη προστασίας της ιδιωτικής ζωής».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back