ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις εφηύραν τις… σιωπηρές απολύσεις

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις εφηύραν τις… σιωπηρές απολύσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/08/2023, 23:34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν email με αίτημα για ομαδικές συναντήσεις και κεντρικό μήνυμα: Δεν απολύθηκαν, αλλά η θέση τους καταργήθηκε. 

Οι άνθρωποι που δέχονται αυτά τα σημειώματα περιγράφουν μια σειρά από συναισθήματα, από την ανακούφιση που εξακολουθούν να εργάζονται μέχρι το αίσθημα τρόμου ότι τα αφεντικά τους θέλουν να παραιτηθούν. Αντιμετωπίζουν επίσης μια αγορά εργασίας που δεν είναι τόσο εύρωστη όσο πριν από ένα χρόνο, αφήνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι η καλύτερη επιλογή είναι να παραμείνουν στη θέση τους και να κυνηγήσουν εσωτερικά για μια καλύτερη θέση. 

Η Adidas, η Adobe, η IBM και η Salesforce, μεταξύ άλλων, έχουν επανατοποθετήσει υπαλλήλους στο πλαίσιο εταιρικών αναδιαρθρώσεων. Τέτοιου είδους εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων έχουν υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο σύμφωνα με στοιχεία από την AlphaSense, πλατφόρμα χρηματοοικονομικών ερευνών.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal για τις εταιρείες που ξόδεψαν αρκετά χρόνια -και σημαντικά χρήματα- για να προσλάβουν κορυφαία ταλέντα, η επανατοποθέτηση εργαζομένων σε νέους ρόλους μπορεί να είναι ένας τρόπος για να καλύψουν θέσεις εργασίας ζωτικής σημασίας για τα μελλοντικά σχέδια, μειώνοντας παράλληλα το κόστος που σχετίζεται με τις παλιές στρατηγικές, λένε τα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού. 

Μπορεί επίσης, γράφει η WSJ, να είναι ένα παιχνίδι αναμονής. Εργαζόμενοι στους οποίους θα ήταν δαπανηρό να καταβληθεί αποζημίωση ή πολύμηνα επιδόματα ανεργίας μπορεί να αποφασίσουν να φύγουν από μόνοι τους, αν νιώθουν ότι έχουν κολλήσει σε μια θέση εργασίας που δεν θέλουν.

Οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Ιούλιο 42% λιγότερες περικοπές θέσεων εργασίας σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Challenger. Οι περικοπές θέσεων εργασίας τον Ιούλιο ήταν επίσης 8% χαμηλότερες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά φέτος που οι μηνιαίες περικοπές θέσεων εργασίας ήταν χαμηλότερες από το 2022.

Σε συνεντεύξεις και διαδικτυακά φόρουμ, πολλοί εργαζόμενοι δήλωσαν ότι ανησυχούσαν αν η επανατοποθέτησή τους σήμαινε ότι τελικά θα τους έδιωχναν από την πόρτα. Αναρωτήθηκαν επίσης πώς να βγουν από το εργασιακό καθαρτήριο και να επιστρέψουν σε μια θέση που πραγματικά θέλουν. 

Mε πληροφορίες από WSJ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back