ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζητά συγγνώμη από τους γονείς

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζητά συγγνώμη από τους γονείς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2024, 21:48
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΑ (μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram), Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες σε ακρόαση της Γερουσίας των ΗΠΑ σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά.

Υπό την παρότρυνση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζος Χόλευ, ο Ζούκερμπεργκ σηκώθηκε όρθιος και απευθύνθηκε σε οικογένειες που κρατούσαν φωτογραφίες των παιδιών τους, τα οποία, όπως είπαν, είχαν υποστεί βλάβη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Με την έναρξη της ακρόασης, η επιτροπή έπαιξε ένα βίντεο στο οποίο παιδιά μιλούσαν για τον εκφοβισμό που δέχονται στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι γερουσιαστές αφηγήθηκαν ιστορίες νέων ανθρώπων που έδωσαν τέλος στη ζωή τους αφού τους εκβίασαν για χρήματα μετά την ανταλλαγή φωτογραφιών με σεξουαλικά αρπακτικά.

«Θα θέλατε τώρα να ζητήσετε συγγνώμη από τα θύματα που ζημιώθηκαν από το προϊόν σας;» ρώτησε ο Χόλευ, σημειώνοντας ότι η ακρόαση μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση.

Ο Ζάκερμπεργκ σηκώθηκε, γύρισε και απευθύνθηκε στις οικογένειες: «Λυπάμαι για όλα όσα περάσατε όλοι σας. Κανείς δεν πρέπει να περάσει αυτά που υπέστησαν οι οικογένειές σας και γι' αυτό επενδύουμε τόσο πολύ και θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσπάθειες σε ολόκληρο τον κλάδο για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα χρειαστεί να περάσει αυτά που υπέστησαν οι οικογένειές σας», είπε.

«Κύριε Ζάκερμπεργκ, εσείς και οι εταιρείες που έχουμε ενώπιον μας - ξέρω ότι δεν το επιδιώκετε, αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας», δήλωσε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, κατά την έναρξη της ακρόασης της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας. 

Το σχόλιο προκάλεσε το χειροκρότημα των οικογενειών που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα της ακρόασης, τα παιδιά των οποίων πέθαναν αφού παγιδεύτηκαν σε ορισμένες από τις σκοτεινές πλευρές των πλατφορμών τους.

«Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους», πρόσθεσε ο Γκράχαμ.

Ο Ζάκερμπεργκ κατέθεσε μαζί με τη διευθύνουσα σύμβουλο του «X» Λίντα Γιακαρίνο, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Snapchat, Έβαν Σπίγκελ, τον διευθύνοντα σύμβουλο του TikTok, Σου Ζι Τσιού και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Discord, Τζέισον Σίτρον.

Ο Γκράχαμ αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στους κοινωνικούς ιστότοπους, αλλά «η σκοτεινή πλευρά δεν έχει αντιμετωπιστεί».

«Ήρθε πλέον η ώρα να ασχοληθούμε με τη σκοτεινή πλευρά, επειδή οι άνθρωποι πήραν την ιδέα σας και την μετέτρεψαν σε εφιάλτη για τον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο Γκράχαμ.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών στο διαδίκτυο είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με το National Center for Missing & Exploited Children, οι καθημερινές διαδικτυακές αναφορές υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο έχουν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, φτάνοντας τις 100.000 καθημερινές αναφορές το 2023.

Ο πρόεδρος Ντικ Ντάρμπιν, χαρακτήρισε την διαδικτυακή εκμετάλλευση παιδιών «κρίση στην Αμερική» που τροφοδοτείται από τις ραγδαίες αλλαγές στην τεχνολογία που δίνουν στα αρπακτικά «νέα ισχυρά εργαλεία» για να στοχεύουν παιδιά.

Mε πληροφορίες από Reuters, ABC News

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back