ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Κέβιν Μακάρθι απολύθηκε

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ο Κέβιν Μακάρθι απολύθηκε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2023, 04:30
ΚΟΣΜΟΣ

Μια χούφτα Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εκδίωξαν την Τρίτη τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Κέβιν Μακάρθι, καθώς οι κομματικές διαμάχες βύθισαν το Κογκρέσο σε ακόμα μεγαλύτερο χάος, λίγες ημέρες αφότου απέτρεψε οριακά το κλείσιμο της κυβέρνησης.

Η ψηφοφορία με 216 υπέρ έναντι 210 κατά σηματοδότησε για πρώτη φορά στην ιστορία η Βουλή των Αντιπροσώπων να απομακρύνει τον ηγέτη της, μετά από πρόταση βουλευτών του κόμματός του.

Επικεφαλής της εξέγερσης ήταν ο αντιπρόσωπος Ματ Γκέιτζ, ένας ακροδεξιός Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα και πολέμιος του Μακάρθι, ο οποίος κατηγόρησε τον ηγέτη του κόμματος ότι δεν έκανε αρκετά για να μειώσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες.

Ήταν η τελευταία στιγμή υψηλού δράματος σε μια χρονιά που η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων έφερε την Ουάσινγκτον στο χείλος της χρεοκοπίας και στο χείλος ενός μερικού κλεισίματος της κυβέρνησης.

Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν την αίθουσα με μια οριακή πλειοψηφία 221-212, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χάσουν το πολύ πέντε ψήφους αν οι Δημοκρατικοί ενωθούν στην αντιπολίτευση.

Η ψηφοφορία άφησε το Κογκρέσο σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς προσπαθεί να επικαιροποιήσει τα προγράμματα επιδοτήσεων αγροτικών προϊόντων και διατροφής, να περάσει νομοσχέδια χρηματοδότησης της κυβέρνησης και να εξετάσει περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Γκέιτζ και μια χούφτα σύμμαχοι επέκριναν τον Μακάρθι επειδή βασίστηκε στις ψήφους των Δημοκρατικών για να περάσει την προσωρινή χρηματοδότηση που απέτρεψε το μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης.


Καμιά υποστήριξη

Ο ΜακΚάρθι δεν βρήκε καμία υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς κατά την ονομαστική ψηφοφορία, παρά τις εικασίες ότι κάποιοι μπορεί να τον ψηφίσουν για να κρατήσουν την αίθουσα σε ισορροπία.

Οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι θεωρούσαν τον ΜακΚάρθι αναξιόπιστο, αφού αθέτησε μια συμφωνία για τις δαπάνες με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και εξοργίστηκαν από την απόφασή του να δώσει το πράσινο φως για μια έρευνα μομφής κατά του προέδρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back