ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μυστική αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Μυστική αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2024, 21:07
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία άρχισε για πρώτη φορά να χρησιμοποιεί βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που της παρείχαν μυστικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, βομβαρδίζοντας ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία την περασμένη εβδομάδα και ρωσικές δυνάμεις σε μια άλλη κατεχόμενη περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν ενέκρινε την παράδοση του τακτικού πυραυλικού συστήματος του στρατού μεγάλου βεληνεκούς, γνωστό ως ATACMS, τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια, τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν έναν «σημαντικό» αριθμό από αυτούς σε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε, δήλωσε ένας αξιωματούχος, όπως αναφέρει το ΑΡ.

Οι νέοι πύραυλοι, που αναζητούνταν από καιρό από τους Ουκρανούς ηγέτες, δίνουν στην Ουκρανία σχεδόν διπλάσια απόσταση κρούσης -έως 300 χιλιόμετρα- από ό,τι είχε με την έκδοση μεσαίου βεληνεκούς του όπλου που παρέλαβε από τις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο. 

Για μήνες, οι ΗΠΑ αντιστέκονταν στην αποστολή στην Ουκρανία των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την ανησυχία ότι το Κίεβο θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για να πλήξει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, εξοργίζοντας τη Μόσχα και κλιμακώνοντας τη σύγκρουση. Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έστειλε τον Οκτώβριο την έκδοση μεσαίου βεληνεκούς, με βεληνεκές περίπου 160 χιλιομέτρων.

Ο ναύαρχος Κρίστοφερ Γκρέιντι, αντιπρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Λευκός Οίκος και οι στρατιωτικοί σχεδιαστές εξέτασαν προσεκτικά τους κινδύνους από την παροχή πυρών μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και αποφάσισαν ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να τα παράσχουν τώρα.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press δήλωσε ότι τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς θα βοηθήσουν την Ουκρανία να εξουδετερώσει τους ρωσικούς κόμβους εφοδιασμού και τις συγκεντρώσεις στρατευμάτων που δεν βρίσκονται στις γραμμές του μετώπου. 

Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναγνωρίσει δημοσίως την παραλαβή ή τη χρήση ATACMS μεγάλου βεληνεκούς. Όμως, ευχαριστώντας το Κογκρέσο για την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου βοήθειας την Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σημείωσε στην κοινωνική πλατφόρμα X ότι «οι δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας, το πυροβολικό και η αεράμυνα είναι εξαιρετικά σημαντικά εργαλεία για τη γρήγορη αποκατάσταση μιας δίκαιης ειρήνης».

Οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να επιβεβαιώσουν ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς δόθηκαν στην Ουκρανία μέχρι να χρησιμοποιηθούν πραγματικά στο πεδίο της μάχης και οι ηγέτες του Κιέβου να εγκρίνουν τη δημοσιοποίηση. 

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας για να πλήξουν το αεροδρόμιο στο Τζανκόι, μια πόλη στην Κριμαία, μια χερσόνησο που κατέλαβε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014. Χρησιμοποιήθηκαν ξανά κατά τη διάρκεια της νύχτας ανατολικά της κατεχόμενης πόλης Μπερντιάνσκ.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα έδειχναν τις εκρήξεις στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, αλλά αξιωματούχοι τότε δεν επιβεβαίωναν ότι επρόκειτο για το ATACMS.

Η πρώτη χρήση του όπλου από την Ουκρανία ήρθε καθώς το πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο είχε καθυστερήσει για μήνες την έγκριση ενός πακέτου εξωτερικής βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της Ουκρανίας, του Ισραήλ και άλλων συμμάχων. 

Αντιμέτωπη με οξείες ελλείψεις σε συστήματα πυροβολικού και αεράμυνας, η Ουκρανία έκανε περιορισμένη χρήση των πυρομαχικών της, καθώς η αμερικανική χρηματοδότηση καθυστερούσε.

Mε πληροφορίες από AP, Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back