Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΤΥΠΟΣ TV

ΗΠΑ: Μαύροι φωτορεπόρτερ καταγράφουν τις διαδηλώσεις

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2020, 12:08
ΤΥΠΟΣ TV


Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ, τον 46χρονο μαύρο που σκοτώθηκε στη Μινεάπολη στις 25 Μαϊου, όταν ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Τσόβιν γονάτισε στον λαιμό του για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα.

Δυνατές φωτογραφίες δείχνουν διαδηλωτές να συγκεντρώνονται μαζικά σε όλο τον κόσμο, στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, να κρατούν πανό με συνθήματα «Σταματήστε Να Σκοτώνετε Μαύρους» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» (η τελευταία είναι η φράση του Φλόιντ όταν βρισκόταν στο έδαφος).

Τα ονόματα των Φλόιντ και άλλων μελών της μαύρης κοινότητας που σκοτώθηκαν τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, όπως οι Άχμαντ Άρμπερι, Μπριόνα Τέιλορ, Έρικ Γκάρνερ και άλλοι.

Οι διαδηλώσεις ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές, κάποιες εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια με την αστυνομία με τη χρήση δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού και λαστιχένιων σφαιρών.

Φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τα γεγονότα στους δρόμους πολλών πόλεων των ΗΠΑ επέλεξαν μία φωτογραφία τους για το Vogue.

H Stephanie Mei-Ling φωτογράφισε διαδήλωση του κινήματος «Black Lives Matter» στο Λος Άντζελες. Το κίνημα ιδρύθηκε από τις τρεις γυναίκες τις Patrisse Cullors, Alicia Garza και Opal Tometi.

Στη Νέα Υόρκη η Kay Hickman έγινε μάρτυρας ειρηνικής διαδήλωσης στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι όλων των φυλών ζητώντας δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ.


1. Dee Dwyer, Washington DC

«Καταγράφοντας τις διαμαρτυρίες βλέπεις ότι όλοι είναι κουρασμένοι από την αντιμετώπιση των μαύρων ως υπανθρώπους. Είναι μια στιγμή αλληλεγγύης. Ως μαύρη γυναίκα, ήταν δύσκολο να φωτογραφίσω αυτήν την εμπειρία, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να γίνει. Ο ρόλος μου σε αυτό το κίνημα είναι να απαθανατίσω αυτές τις στιγμές και να ξεκαθαρίσω τις παρανοήσεις, οι οποίες σε αυτήν την περίπτωση έχουν να κάνουν με τους μαύρους».


2. Stephanie Mei-Ling, Los Angeles 

«Οι μαύρες γυναίκες έχουν διαδραματίσει ιστορικά κρίσιμους ρόλους σε κινήματα διαμαρτυρίας επειδή ο ρατσισμός και η αστυνομική βαρβαρότητα μας επηρεάζουν άμεσα. Όχι μόνο δολοφονούμαστε, αλλά χάνουμε τους πατέρες μας, τους αδελφούς μας, τους συζύγους μας και τους γιους μας. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στις διαμαρτυρίες του Black Lives Matter στο Λος Άντζελες. Το BLM ιδρύθηκε από τρεις μαύρες γυναίκες, την Patrisse Cullors, την Alicia Garza και την Opal Tometi».


3. Lynsey Weatherspoon, Atlanta, Georgia

«Το να περπατάμε όλοι μαζί κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ήταν μια πράξη αλληλεγγύης, αν και οι άνθρωποι ήταν εμφανώς απογοητευμένοι από τις απάνθρωπες πράξεις που διαπράχθηκαν από την αστυνομία σε όλη τη χώρα. Η ειρήνη ήταν ο κύριος στόχος μας. Ο θάνατος του George Floyd, μαζί με τη δολοφονία της Breonna Taylor, του Tony McDade και του Ahmaud Arbery, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς βιώνουμε μια πανδημία που επηρεάζει επίσης την κοινότητά μας σε μεγάλο βαθμό. Ο ενθουσιασμός που αισθανθήκαμε όλη τη βραδιά έδωσε περισσότερη ελπίδα και μια στιγμή διαύγειας για όσους αναρωτιούνται γιατί οι μαύροι αγωνίζονται συνεχώς για την ισότητα και για τη μέρα που δεν θ χρειάζεται να παλεύουν για τη ζωή τους».


4. Mark Clennon, New York 

«Αυτή η διαμαρτυρία ήταν διαφορετική από όποια άλλη είχα παρευρεθεί στο παρελθόν. Μπορούσες να δεις τον πόνο και τον θυμό στα μάτια όλων, τα συναισθήματά τους ακτινοβολούσαν μέσα από τις μάσκες».


5. JD Barnes, New York

«Στη ζωή, έρχεται συχνά η στιγμή όπου είναι επιτακτική ανάγκη να επιλέξουμε μια πλευρά και να είμαστε αποφασιστικοί. Αυτή η επιλογή δεν είναι πάντα εύκολη, ασφαλής ή άνετη. Η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι δυσεύρετες, αλλά είναι μια αιτία που αξίζει να αγωνιστούμε. Το να βλέπω έναν άνδρα με πατερίτσες να διαδηλώνει ήταν τόσο σημαντικό. Ακυρώνει όλες τις δικαιολογίες από οποιονδήποτε αρτιμελή άνθρωπο που πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να είναι πραγματικά εκεί».


6. Vanessa Charlot, St Louis, Missouri

«Χρησιμοποιώ τον φακό μου για να απαθανατίσω τη ζωή των μαύρων με τρόπους που αμφισβητούν το status quo και διαλύουν τις ψευδείς έννοιες της δικαιοσύνης, αποκαλύπτοντας τη σκληρότητα και την αδικία. Ταυτόχρονα, η ιστορία μας είναι γεμάτη από ανθεκτικότητα, αρετή και ομορφιά. Πρέπει να είσαι μέρος αυτής της ιστορικής στιγμής, στις πρώτες γραμμές, βλέποντας τη φυλή, την πολιτική, τον πολιτισμό και τα οικονομικά να συγκρούονται με μια παγκόσμια πανδημία. Αυτή είναι μια σουρεαλιστική στιγμή στη ζωή μας και ως μαύρη γυναίκα φωτογράφος δεν υπάρχει πουθενά αλλού να είμαι παρά στις πρώτες γραμμές».


7. Kay Hickman, New York

«Παρακολούθησα μια ειρηνική διαμαρτυρία που περιελάμβανε ανθρώπους όλων των φυλών που αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη. Ήταν μια ισχυρή εδραίωση του ανθρωπισμού».


8. Anthony B Geathers, New York

«Τι στιγμές βιώνουμε τώρα. Ο θάνατος του George Floyd ήταν αυτό που πυροδότησε την οργή που έχουμε ως λαός για εκατοντάδες χρόνια. Οι μαύροι έχουν περάσει αρκετά. Από τη Μινεάπολη, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, την Ατλάντα και άλλες πολιτείες, η φωτιά ακτινοβολεί καθώς οι νέοι και οι μεγαλύτεροι εκφράζονται με κάθε τρόπο και απαιτούν να αλλάξει αυτή η χώρα. Με τον καιρό θα έχουμε πραγματικές συζητήσεις σχετικά με τα ζητήματα της συστηματικής λευκής υπεροχής σε αυτήν τη χώρα και εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία θα είναι υπόλογοι».


9. Tony Mobley, Baltimore, Maryland 

«Η εμπειρία μου στην καταγραφή των διαδηλώσεων εδώ στην Ουάσιγκτον και τη Βαλτιμόρη υπήρξε αγγελιοφόρος των αδικιών που οι Αφροαμερικανοί αδελφοί και αδελφές μου έπρεπε να υποστούν για πάνω από 400 χρόνια, ενώ ζουν εδώ στις ΗΠΑ. Η κάμερα είναι το «μεγάφωνο» μου αν θέλετε, δείχνοντας πόσο δυνατοί και ανθεκτικοί είναι οι άνθρωποί μας, αλλά επίσης αποκαλύπτοντας στον κόσμο μέσα από αυτές τις διαμαρτυρίες ότι τέτοιες άθλιες πράξεις δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές στις κοινότητές μας. Οι άνθρωποι της χώρας μας εκφράζουν την απογοήτευση και τον πόνο τους μέσα από αυτές τις διαμαρτυρίες, για να απαιτήσουν δικαιοσύνη, και ίσως τώρα ο κόσμος ακούει, γεγονός που θα επιφέρει την αλλαγή που λαχταρούμε στην Αμερική».


10. Alexis Hunley, Los Angeles

«Κατάφερα να φτάσω στο σπίτι ακριβώς στις 7.57μμ, τρία λεπτά πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 8μμ, και καθώς καθόμουν στο αυτοκίνητό μου τρέμοντας, συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν εντάξει. Η σκληρότητα που βίωσα από την αστυνομία θα με ακολουθεί για πάντα. Έχετε δει όλα τα βίντεο. Τα δακρυγόνα. Τις λαστιχένιες σφαίρες. Τους ξυλοδαρμούς και τις μαζικές συλλήψεις. Ακόμα κι αν η οργή και η θλίψη παραμένουν, η αγάπη που έχω για κάθε μαύρο που έχει μπει μπροστά, διαμαρτυρηθεί και διαμορφώσει το παρελθόν και το παρόν είναι αυτό που με κρατάει σε όλο αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, https://vogue.gr

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back