Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Καναδάς: Καταρρίψεις αγνώστων αντικειμένων

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-Καναδάς: Καταρρίψεις αγνώστων αντικειμένων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2023, 22:23
ΚΟΣΜΟΣ

Τα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά τις τελευταίες ημέρες δεν έμοιαζαν με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στ' ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας και ήταν πολύ μικρότερα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Αυτά τα αντικείμενα δεν έμοιαζαν πολύ και ήταν πολύ μικρότερα από το μπαλόνι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και δεν θα τα χαρακτηρίσουμε οριστικά μέχρι να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τα συντρίμμια -ένα θέμα για το οποίο εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε σε απάντηση ερωτήσεων που αφορούσαν το σχόλιο του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν πως τα μη επανδρωμένα αντικείμενα ήταν μπαλόνια.


Ο Καναδάς

Ο Καναδάς κατέρριψε ένα αερομεταφερόμενο αντικείμενο πάνω από το έδαφός του το Σάββατο, την τρίτη τέτοια περίπτωση στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής αυτόν τον μήνα, ενώ τοπικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο πετούσε πάνω από μία από τις πόλεις του.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή σε ομάδες έχουν αναπτυχθεί αναζητώντας το κυλινδρικό αντικείμενο που κατέρριψε το Σάββατο ένα αμερικανικό μαχητικό πάνω από τα εδάφη Γιούκον, ώστε να μπορέσουν να το αναλύσουν και να μάθουν περισσότερα για την αποστολή του.

«Ομάδες εντοπισμού βρίσκονται στο πεδίο αναζητώντας το αντικείμενο για να το αναλύσουν. Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμη που έχουμε να μάθουμε γι’ αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανάλυση αυτού του αντικειμένου θα είναι πολύ σημαντική», είπε ο Τριντό στους δημοσιογράφους.

Το Σάββατο ένα «αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας» καταρρίφθηκε ενώ πετούσε σε μεγάλο ύψος στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, μια ημέρα μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ άλλου «αντικειμένου» που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος πάνω από την Αλάσκα.

«Διέταξα να καταρριφθεί αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας που παραβίασε τον καναδικό εναέριο χώρο», ανέφερε ο Τριντό μέσω Twitter. «Απογειώθηκαν εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη του Καναδά και των ΗΠΑ και αμερικανικό (καταδιωκτικό) F-22 έπληξε το αντικείμενο», διευκρίνισε.


«Απίθανο να είναι μπαλόνια τα ιπτάμενα αντικείμενα»

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ, σε σημερινή συνέντευξή του στο ABC δήλωσε ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας εκτιμούν ότι τα ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά ήταν μπαλόνια.

Δεν αναφέρθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες στο θέμα, αλλά είπε ότι τα αντικείμενα αυτά ήταν πολύ μικρότερα από το πρώτο μπαλόνι που περιφερόταν στον αμερικανικό εναέριο χώρο και καταρρίφθηκε πάνω από την Νότια Καρολίνα το περασμένο Σάββατο.

Ο Σούμερ δεσμεύτηκε ότι αν κινδυνεύσουν Αμερικανοί πολίτες ή τα αμερικανικά συμφέροντα θα ληφθούν οι ανάλογες ενέργειες.

Το αντικείμενο που καταρρίφθηκε χθες πάνω από τα εδάφη Γιούκον είναι το δεύτερο που καταρρίπτεται από μαχητικό των ΗΠΑ μέσα σε περίπου 24 ώρες. Ιπτάμενο «αντικείμενο» που χονδρικά είχε «μέγεθος όσο ένα μικρό αυτοκίνητο» καταστράφηκε προχθές Παρασκευή διότι ήγειρε «απειλή για την ασφάλεια των αερομεταφορών», σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Οι δύο επιχειρήσεις καταγράφηκαν μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αυτού που το Πεντάγωνο περιέγραψε ως κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας, η οποία αντέδρασε οργισμένα, αντιτείνοντας πως επρόκειτο για μετεωρολογικό αερόστατο που χρησιμοποιείτο για «επιστημονική έρευνα» κι απλώς εξετράπη της πορεία του και εισήλθε «ακούσια» στον αμερικανικό εναέριο χώρο.


Η σειρά της Κίνας

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, η Κίνα ετοιμάζεται να καταρρίψει από την πλευρά της ένα άγνωστης προέλευσης ιπτάμενο αντικείμενο το οποίο εντοπίστηκε σήμερα στα ανοικτά των ακτών της πόλης Ριζάο στην επαρχία Σαντόνγκ, ανάμεσα στην Σανγκάη και στο Πεκίνο.

Αλιείς στην περιοχή κλήθηκαν με μήνυμα να μεριμνήσουν για την ασφάλειά τους.

Ανησυχία προκλήθηκε στην Κίνα, καθώς εντοπίστηκε ένα άγνωστο αντικείμενο να πετά πάνω από τα νερά κοντά στο λιμάνι της πόλης Κινγκντάο, ανέφερε η εφημερίδα The Paper, ενώ το Πεκίνο σκοπεύει να το καταρρίψει.

Ένας υπάλληλος του τομέα της  θαλάσσιας ανάπτυξης της περιοχής Jimo του Κινγκντάο (Qingdao) είπε ότι «οι αρμόδιες αρχές» ετοιμάζονται να καταρρίψουν το αντικείμενο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back