dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν από την Ουκρανία περισσότερη ευγνωμοσύνη

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν από την Ουκρανία περισσότερη ευγνωμοσύνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2023, 00:31
ΚΟΣΜΟΣ

Τόσο ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας όσο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ πρότειναν ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που έλαβε από τη Δύση, απαντώντας στα παράπονα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η χώρα του δεν είχε λάβει ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα ή ένα σύνολο όρων για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Οι χωρίς κείμενο παρατηρήσεις τους -σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους- φάνηκε να προκαλούν αλλαγή πλεύσης από τον Ουκρανό ηγέτη την Τετάρτη, ο οποίος αργότερα δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων σε όλους τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ» για την υποστήριξη και τη βοήθειά τους.

Ο Μπεν Γουάλας, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι «είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άνθρωποι θέλουν να δουν λίγη ευγνωμοσύνη», όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απογοήτευση του Ζελένσκι που δεν του υποβλήθηκε επίσημη πρόσκληση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και συμβούλεψε την Ουκρανία ότι ίσως βοηθούσε αν ακολουθούσε διαφορετική προσέγγιση.


Δεν είμαστε αποθήκη της Amazon

Παρουσιάζοντας τις παρατηρήσεις του ως χρήσιμες συμβουλές, ο Βρετανός υπουργός είπε ότι η Ουκρανία είχε τη συνήθεια να αντιμετωπίζει τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, σαν να ήταν μια αποθήκη του Amazon με λίστες απαιτήσεων για όπλα.

Ο Γουάλας είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάει στο Κίεβο για το θέμα αυτό, προσθέτοντας: «Τους είπα ότι πέρυσι, όταν οδήγησα 11 ώρες για να μου δώσουν μια λίστα, ότι δεν είμαι σαν την Amazon» και παρατήρησε επίσης ότι η Ουκρανία έχει τη συνήθεια, μόλις αποκτήσει έναν τύπο όπλου, να αρχίζει αμέσως να πιέζει για έναν άλλο.


Οι ΗΠΑ

Ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι «ο αμερικανικός λαός αξίζει έναν βαθμό ευγνωμοσύνης», απαντώντας σε μια αιχμηρή ερώτηση Ουκρανού ακτιβιστή που ρώτησε αν ο Τζο Μπάιντεν αρνείται την ένταξη στο ΝΑΤΟ επειδή «φοβάται ότι η Ρωσία θα χάσει, φοβάται ότι η Ουκρανία θα κερδίσει».

Ο Σάλιβαν, φανερά ενοχλημένος από την ερώτηση, είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανέλαβαν να παράσχουν ένα τεράστιο ποσό ικανοτήτων για να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι γενναίοι στρατιώτες της Ουκρανίας έχουν τα πυρομαχικά, την αεράμυνα, το πεζικό, τα οχήματα μάχης, τον εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών».

Όπως σημειώνει ο Guardian, η παρόμοια γλώσσα των δύο ανδρών υποδήλωνε έναν βαθμό συντονισμού και σηματοδότησε έναν σπάνιο έλεγχο στα επανειλημμένα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική και διπλωματική βοήθεια σε μια σύνοδο κορυφής που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τη δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο, χωρίς όμως να της προσφέρει μια άμεση πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία.


Οι διαμαρτυρίες Ζελένσκι

Την Τρίτη, ο Ζελένσκι είχε διαμαρτυρηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ήταν «παράλογο» για το Κίεβο να του λένε ότι θα είναι ευπρόσδεκτο στη συμμαχία, αλλά να μην του δίνουν ημερομηνία ή ακριβείς όρους. Αλλά την Τετάρτη, παρευρισκόμενος αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ο ηγέτης της Ουκρανίας προσπάθησε να ελαφρύνει τους τόνους.

«Το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής των ηγετών στο Βίλνιους είναι μια πολύ αναγκαία και ουσιαστική επιτυχία για την Ουκρανία. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους ηγέτες όλων των χωρών του ΝΑΤΟ για την πολύ πρακτική και πρωτοφανή υποστήριξη», δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος στεκόταν δίπλα στον Μπάιντεν, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, και άλλους ηγέτες της G7.

Η G7 είχε μόλις παρουσιάσει μια κοινή δήλωση στην οποία οι κορυφαίες οικονομίες συμφώνησαν να «εξασφαλίσουν μια βιώσιμη δύναμη ικανή να υπερασπιστεί την Ουκρανία τώρα και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον», καθώς και να διατηρήσουν την οικονομική στήριξη και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση.

Ωστόσο, ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε ότι, αν και είπε ότι είναι «κατανοητό ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν βρίσκεται σε πόλεμο», θα ήταν ιδανικό αν υπήρχε πρόσκληση για το Κίεβο να ενταχθεί στη συμμαχία κάποια στιγμή στο μέλλον. Μια πρόσκληση, είπε, θα ήταν ένα μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ εννοούσε σοβαρά την ένταξη.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ