ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ-Evergrande: Ο κολοσσός ακινήτων κατέθεσε αίτηση πτώχευσης

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-Evergrande: Ο κολοσσός ακινήτων κατέθεσε αίτηση πτώχευσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2023, 16:44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κινεζικός όμιλος Evergrande Group, ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο υπέβαλε αίτηση για προστασία από την πτώχευση σε αμερικανικό δικαστήριο.

Η εταιρεία ζήτησε προστασία βάσει του κεφαλαίου 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, το οποίο προστατεύει τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ, ενώ επιχειρεί μια συμφωνία αναδιάρθρωσης. Ο κώδικας προβλέπει επίσης μηχανισμούς για την αντιμετώπιση υποθέσεων αφερεγγυότητας που αφορούν περισσότερες από μία χώρες.

Η Evergrande, κάποτε η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα, βρέθηκε το 2021 να αγωνίζεται με υποχρεώσεις άνω των 300 δισ. δολαρίων, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι αυστηροποίησαν τον έλεγχο στον τομέα των ακινήτων. Η κρίση ρευστότητάς της σύντομα την κατέστησε σύμβολο των προβλημάτων του τομέα των ακινήτων της χώρας.

Στις τελευταίες καταθέσεις στη Νέα Υόρκη, η Tianji Holding και η Scenery Journey - της οποίας η Evergrande είναι η τελική εταιρεία χαρτοφυλακίου - κατέθεσαν επίσης αίτηση προστασίας σύμφωνα με το κεφάλαιο 15.

Εδώ και μήνες η Evergrande εργάζεται πάνω σε μια υπεράκτια συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους και παρουσίασε μια πρόταση νωρίτερα φέτος. Πρόσφερε στους πιστωτές την επιλογή να ανταλλάξουν το χρέος τους με νέα ομόλογα που εκδίδει η εταιρεία και μετοχές σε δύο θυγατρικές εταιρείες, την Evergrande Property Services Group και την Evergrande New Energy Vehicle Group.


Αποπληθωρισμός

Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, η Evergrande ανακοίνωσε συνδυασμένες ζημίες ύψους 81 δισ. δολαρίων για το 2021 και το 2022, προκαλώντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρέους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Πεκίνο δήλωσε ότι η οικονομία της Κίνας είχε διολισθήσει σε αποπληθωρισμό, καθώς οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Η αδύναμη ανάπτυξη σημαίνει ότι η Κίνα δεν αντιμετωπίζει την άνοδο των τιμών που έχει συνταράξει πολλές άλλες χώρες και έχει ωθήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες αλλού να αυξήσουν απότομα το κόστος δανεισμού.

Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν επίσης απότομα τον περασμένο μήνα, καθώς η ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση απειλούσε τις προοπτικές ανάκαμψης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,5% τον Ιούλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12,4%.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα βασικά επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία.

Με πληροφορίες από BBC, AFP, Reuters, Guardian 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back