Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Εκλογές: Ένα Κογκρέσο για δύο

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-Εκλογές: Ένα Κογκρέσο για δύο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2018, 14:40
ΚΟΣΜΟΣ

Τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέκτησαν οι Δημοκρατικοί, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας έπειτα από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ. 

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν ένα διαιρεμένο Κογκρέσο, που δίνει υπόσχεση για μία ταραχώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην Βουλή.

Οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας (δηλαδή του ελέγχου επί της διακυβέρνησης Τραμπ), δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Η Πελόζι αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, θέση που κατείχε από το 2007 επί τέσσερα χρόνια. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η συνεργασία με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν ποτέ μία εύκολη υπόθεση, ενώ τα στελέχη του Λευκού Οίκου εκτιμούν ότι η κατάσταση αυτή θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη με μία Βουλή των Αντιπροσώπων που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, όπως διαφάνηκε από νωρίς σήμερα το πρωί, σχολιάζει το «Politico».

Ο έλεγχος του ενός από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την έκδοση μιας σειράς κλήσεων για την λήψη καταθέσεων, αλλά και την παράδοση εγγράφων, καθώς η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις αρμόδιες επιτροπές θα τους εξασφαλίσει την απαραίτητη εξουσία στην λήψη αποφάσεων κι αναφορικά με την διεξαγωγή ερευνών σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του προέδρου Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί, γράφει το «Politico» έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρονται σχεδόν για οτιδήποτε έχει σχέση με τον Τραμπ από τις προσωπικές φορολογικές επιστροφές του, την σκληρή πολιτική του στα ζητήματα της μετανάστευσης, την στάση του στα θέματα του τομέα της υγείας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί για το περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back