Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: Δικαστής θέτει εκτός κυκλοφορίας χάπι για την άμβλωση

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Δικαστής θέτει εκτός κυκλοφορίας χάπι για την άμβλωση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2023, 23:21
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν οργισμένοι ως «επικίνδυνη» και «δρακόντεια» την απόφαση δικαστή του Τέξας που απειλεί την πρόσβαση σε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για την άμβλωση, ενώ απαίτησαν από τον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν να κάνει περισσότερα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η απόφαση δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ για τουλάχιστον μια εβδομάδα, αφού ο δικαστής έδωσε περιθώριο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ασκήσει έφεση.

Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αφότου ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το χάπι της άμβλωσης μιφεπριστόνη, ο ομοσπονδιακός δικαστής Μάθιου Κασμάρικ ζήτησε την Παρασκευή να ακυρώσει την απόφαση του οργανισμού, εκδίδοντας μια πρωτοφανή απόφαση που -αν επικυρωθεί- θα περιορίσει σοβαρά την πρόσβαση σε μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μεθόδους διακοπής της εγκυμοσύνης.

Σε μια δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε λίγο αργότερα, ένας δικαστής στην πολιτεία της Ουάσινγκτον διαφώνησε με την απόφαση του Τέξας, διατάσσοντας τον FDA να διατηρήσει την «υφιστάμενη κατάσταση».

Σε δήλωσή του, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την απόφαση «το επόμενο μεγάλο βήμα προς την εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων που οι Ρεπουμπλικάνοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έχουν ορκιστεί να κάνουν νόμο στην Αμερική» και δεσμεύτηκε να πολεμήσει την απόφαση του Κασμάρικ. Το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργείο Δικαιοσύνης γνωστοποίησε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Τέξας και δήλωσε ότι εξετάζει την απόφαση της Ουάσινγκτον.

«Αγνοήστε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν, Δημοκρατικός από το Όρεγκον, υποστηρίζοντας ότι ο FDA έχει την εξουσία να αγνοήσει την απόφαση του Κασμάρικ, ο οποίος διορίστηκε στην ομοσπονδιακή έδρα από τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γουάιντεν πρόσθεσε: «Ο FDA, οι γιατροί και τα φαρμακεία μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν τη δουλειά τους σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα και να διατηρήσουν τη μιφεπριστόνη προσβάσιμη στις γυναίκες σε όλη την Αμερική».

Η FDA ενέκρινε εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες το χάπι «με βάση μία πλήρη εξέταση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων και έκρινε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την ενδεδειγμένη χρήση του – πρόωρη ιατρική διακοπή κύησης», υπενθυμίζει η FDA σε ανακοίνωσή της προς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back