ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Βουλευτής συλλαμβάνεται για απάτες και οικονομικά εγκλήματα

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Βουλευτής συλλαμβάνεται για απάτες και οικονομικά εγκλήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2023, 21:56
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζορτζ Σάντος, συνελήφθη μετά τις απαγγελίες ομοσπονδιακών κατηγοριών από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Σάντος εξελέγη στο Κογκρέσο το περασμένο φθινόπωρο μετά από μια εκστρατεία που βασίστηκε εν μέρει σε ψεύδη. Είπε στον κόσμο ότι ήταν ένας πλούσιος διαπραγματευτής της Wall Street με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων και πως ήταν αστέρι στο βόλεϊ στο κολέγιο, μεταξύ άλλων. Στην πραγματικότητα, δεν εργαζόταν στις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες που ισχυριζόταν ότι τον είχαν προσλάβει, δεν πήγε στο κολέγιο και είχε δυσκολευτεί οικονομικά πριν διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα. 

Ο Σάντος, που, σύμφωνα με το CNN, άφησε άναυδους με τα ψεύδη του ακόμη και σκληρούς πολιτικούς, βρίσκεται αντιμέτωπος με 13 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων επτά κατηγοριών για απάτη, τριών κατηγοριών για ξέπλυμα χρήματος, μιας κατηγορίας για κλοπή δημόσιων πόρων και δύο κατηγοριών για ουσιώδεις ψευδείς δηλώσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Τζορτζ Σάντος εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή των Ρεπουμπλικάνων από το πουθενά και έκτοτε βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης, για διάφορους περίεργους λόγους.

Εκπροσωπεί περίπου 740.000 ανθρώπους σε μια περιφέρεια που καλύπτει το βορειοανατολικό Κουίνς και το βόρειο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

Αφού εξελέγη στο Κογκρέσο τον Νοέμβριο, παραδέχτηκε ότι μεγάλα τμήματα του βιογραφικού που είχε μοιραστεί με τους ψηφοφόρους ήταν αναληθή, αλλά επέμεινε ότι δεν θα τον αποτρέψει να υπηρετήσει τη διετή θητεία του.

Ο 34χρονος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από ένα πρώην μέλος του προσωπικού του, για τον ψευδή ισχυρισμό ότι η μητέρα του επέζησε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, για κλοπή χρημάτων που συγκέντρωσε για έναν ετοιμοθάνατο σκύλο, για ψέματα σχετικά με την εβραϊκή του καταγωγή και ακόμη και για τον ισχυρισμό ότι ήταν παραγωγός του άτυχου μιούζικαλ Spider-Man στο Μπρόντγουεϊ.

Λίγο μετά την εκλογή του Σάντος το 2022 για να εκπροσωπήσει μια πλούσια περιοχή του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, οι New York Times και άλλα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι είχε κατασκευάσει σχεδόν κάθε πτυχή της προσωπικής και επαγγελματικής του ιστορίας.

Μεταξύ άλλων ισχυρισμών, ο Σάντος δήλωσε ότι είχε πτυχία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Baruch College, παρόλο που κανένα από τα δύο ιδρύματα δεν είχε κανένα αρχείο για τη φοίτησή του. Ισχυρίστηκε ότι είχε εργαστεί στην Goldman Sachs και στη Citigroup, κάτι που επίσης ήταν αναληθές.

Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς στο κατηγορητήριο ταυτίζονται στενά με τους ισχυρισμούς που ερευνά η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στο πλαίσιο του σχεδίου πολιτικής εκστρατείας, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Σάντος ξέπλενε δωρεές σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του και χρησιμοποιούσε χιλιάδες δολάρια για να πληρώνει προσωπικά έξοδα, από πολυτελή ρούχα μέχρι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.

Κατηγορείται επίσης ότι έκανε επανειλημμένα ψευδείς δηλώσεις σχετικά με το εισόδημά του σε έντυπα που κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Επιπλέον, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Σάντος προσπάθησε να εξαργυρώσει τα επιδόματα ανεργίας κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, CNN

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back