ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι διαμαρτυρίες των φοιτητών για τη Γάζα

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Αυξάνονται οι διαμαρτυρίες των φοιτητών για τη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2024, 10:50
ΚΟΣΜΟΣ

Φοιτητές σε όλο και περισσότερα κολέγια των ΗΠΑ συγκεντρώνονται σε καταυλισμούς διαμαρτυρίας με ένα ενιαίο αίτημα από τις σχολές τους: Σταματήστε να συνεργάζεστε με το Ισραήλ ή με οποιεσδήποτε εταιρείες που ενισχύουν τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Το αίτημα έχει τις ρίζες του σε μια εκστρατεία δεκαετιών κατά της πολιτικής του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων. Το κίνημα έχει αποκτήσει νέα δύναμη καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς ξεπερνά το εξάμηνο και οι ιστορίες πόνου στη Γάζα έχουν προκαλέσει διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Εμπνευσμένοι από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες και τις συλλήψεις την περασμένη εβδομάδα περισσότερων από 100 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, φοιτητές από τη Μασαχουσέτη μέχρι την Καλιφόρνια συγκεντρώνονται τώρα κατά εκατοντάδες σε καταυλισμούς, στήνουν κατασκηνώσεις και δεσμεύονται να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Μια μεγάλη διαμαρτυρία στο δρόμο του Μπρούκλιν έφτασε σε αδιέξοδο την Τρίτη, όταν η αστυνομία της Νέας Υόρκης άρχισε να συλλαμβάνει άτομα για ανάρμοστη συμπεριφορά, περιορίζοντας όσους αρνούνταν να μετακινηθούν με φερμουάρ.

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων επέκρινε τη χρήση αστυνομικής βίας για την καταστολή της διαφωνίας, λέγοντας ότι υπονομεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Οι επικριτές των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων επιφανών Ρεπουμπλικανών μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, έχουν εντείνει τις κατηγορίες για αντισημιτισμό και παρενόχληση από ορισμένους τουλάχιστον διαδηλωτές. Υποστηρικτές των πολιτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ACLU, εξέφρασαν ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου σχετικά με τις συλλήψεις.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε περισσότερους από 120 διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα και περισσότερους από 100 στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα. Το Κολούμπια ακύρωσε τη Δευτέρα τα διά ζώσης μαθήματα στην πανεπιστημιούπολή του στο Άνω Μανχάταν σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων.

Οι διαδηλωτές θέλουν τα πανεπιστημιακά κληροδοτήματα να εκποιηθούν από ισραηλινά συμφέροντα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν ή τουλάχιστον να εξαρτήσουν την ισραηλινή στρατιωτική βοήθεια από τη βελτίωση της κατάστασης των Παλαιστινίων.

Στο Μπρούκλιν, περίπου 2.000 άνθρωποι κατέλαβαν μια πλατεία κοντά στο σπίτι του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ, ένθερμου υποστηρικτή του Ισραήλ και του υψηλότερου σε ιεραρχία Εβραίου στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, φωνάζοντας «Σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ», «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε τη γενοκτονία» και «Αφήστε τη Γάζα να ζήσει».

Οι διοργανωτές έστησαν μουσική και τραγούδια από εβραϊκές και άλλες κουλτούρες, δίνοντας προβάδισμα στην Καναδή συγγραφέα Ναόμι Κλάιν, ακτιβίστρια για την ειρήνη, η οποία βασίστηκε στις εβραϊκές της ρίζες για να επιχειρηματολογήσει κατά του σιωνισμού, τον οποίο αποκάλεσε «ψεύτικο είδωλο».

Χρηματοδοτήσεις

Το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ απαιτεί από τα κολέγια να αναφέρουν τα δώρα και τις συμβάσεις από ξένες πηγές, αλλά υπήρξαν προβλήματα με την υποδήλωση, και τα κολέγια μερικές φορές αποφεύγουν τις απαιτήσεις αναφοράς, κατευθύνοντας τα χρήματα μέσω ξεχωριστών ιδρυμάτων που εργάζονται για λογαριασμό τους.

Σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις, οι φοιτητές που πιέζουν για την απομάκρυνση από το Ισραήλ λένε ότι δεν γνωρίζουν την έκταση των δεσμών των κολεγίων τους με το Ισραήλ. Τα πανεπιστήμια με μεγάλα κληροδοτήματα κατανέμουν τα χρήματά τους σε ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων και μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να προσδιορίσουν πού καταλήγουν όλα αυτά.

Σύμφωνα με μια βάση δεδομένων του Υπουργείου Παιδείας, περίπου 100 αμερικανικά κολέγια έχουν αναφέρει δώρα ή συμβάσεις από το Ισραήλ συνολικού ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, τα στοιχεία λένε ελάχιστα για το από πού προέρχονται τα χρήματα ή πώς χρησιμοποιήθηκαν.

Ορισμένοι φοιτητές του ΜΙΤ δημοσίευσαν τα ονόματα αρκετών ερευνητών που δέχονται χρήματα από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ για έργα που, όπως λένε οι φοιτητές, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πλοήγηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στην προστασία από πυραύλους. Συνολικά, λένε οι φιλοπαλαιστινιακοί φοιτητές, το MIT έχει δεχτεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια δολάρια από το υπουργείο Άμυνας την τελευταία δεκαετία.

Με πληροφορίες από Reuteres, AP. Φωτογραφία: freedomnews.tv



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back