Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η υπερβολική έκθεση στους 1000mods… κάνει καλό

Εικόνα του άρθρου Η υπερβολική έκθεση στους 1000mods… κάνει καλό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2016, 16:37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Οι 1000mods είναι η μπάντα που μέσα σε περίπου 6 χρόνια απέδειξε μια σειρά πράγματα: ότι πρέπει να σταματήσουμε πλέον να λέμε «αυτοί δεν ακούγονται για ελληνικό συγκρότημα» γιατί είναι λάθος κριτήριο, ότι δεν αρκέστηκαν ποτέ στην άνοδο του «ελληνικού στόνερ» και μόνο, ότι η συνθετική τους ικανότητα είναι πολύ πιο ευρεία από την «επιτυχία του ενός δίσκου» και ότι αν βρεθείς στο συναυλιακό τους δρόμο, κάνε μετά και ένα ακοόγραμμα, γιατί η ένταση είναι το μεσαίο τους όνομα. Απόψε, παίζουν στο Factory of Sound στα Γιάννενα, μαζί με τους 2Headed dogs (σας τα λέγαμε για τους 2headed από το καλοκαίρι…), προωθώντας τον καινούργιο τους δίσκο. Ο «Τύπος» τους πρόλαβε στο δρόμο και μίλησε με τον Γιώργο, τον ένα από τους δύο κιθαρίστες, για αρκετά πράγματα. Ιδού λοιπόν:

Σε τι εκτιθόμαστε όσοι ακούμε το «Repeated exposure to…», όπως προειδοποιεί ο τίτλος του νέου δίσκου;

Μάλλον στα υψηλά ντεσιμπέλ και στην ένταση και των δυναμικών που είμαστε λάτρεις. Παίρνουμε από έναν λαμπάτο ενισχυτή και το αποτέλεσμα περνάει στη μουσική μας.

Είναι και λίγο διαφορετικός όμως ο δίσκος από τους προηγούμενος. Το καταλαβαίνετε εσείς και αν είναι, σε τι είναι διαφορετικός;

Εμείς τα καταλαβαίνουμε μέσω… υμών, του κοινού δηλαδή. Παίρνουμε το feedback και αντιλαμβανόμαστε αυτό που λαμβάνει ο κόσμος. Είναι αλήθεια ότι όταν κάποιος είναι συμμέτοχος, δημιουργός, μπορεί δεν αντιλαμβάνεται εκείνη τη στιγμή τι και πώς το κάνει. Ωστόσο, υπάρχουν επιρροές, εξέλιξη, ακούσματα, νέοι ήχοι (επίσης αλλάζουμε ως άνθρωποι, μην το ξεχνάμε αυτό), όλα αυτά παίζουν το ρόλο τους αλλά δεν τα αντιλαμβάνεσαι εκείνη τη στιγμή που συμβαίνουν. Συνήθως το καταλαβαίνουμε από την αντίδραση του κοινού. Τώρα για παράδειγμα μας λένε ότι τους αρέσει, αλλά και ότι είναι κάτι διαφορετικό. Ίσως είναι και ο τρόπος που ηχογραφήσαμε το δίσκο, που επιλέξαμε το δικό μας στούντιο, με περισσότερο χρόνο για την ηχογράφηση, την παραγωγή, τη μίξη, το τελικό αποτέλεσμα. Εν τέλει, ίσως να είναι και αυτό που αλλάζει το αποτέλεσμα.

Υπάρχουν όμως και πράγματα που ακούγονται πιο «ενιαία» από, π.χ., τον πρώτο δίσκο

Σίγουρα. Άλλωστε έχουν περάσει έξι χρόνια από την πρώτη ολοκληρωμένη μας δουλειά, οπότε, είπαμε: αλλάζεις. Βλέπεις και διαφορετικά τα πράγματα και αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί περνάει στη μουσική και τους στίχους, στο παίξιμο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν ένα ζωντανό οργανισμό, όπως είναι ένα συγκρότημα.

Πόσα πράγματα έχουν αλλάξει από τη στιγμή που παίξατε σε εκείνη τη λαοθάλασσα στο Rockwave, τη μέρα των Black Keys και μετά;

Τώρα που το συνειδητοποιούμε καλύτερα, αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν κάτι αξεπέραστο, μοναδικό να παίζεις μπροστά σε τόσο πολύ κόσμο και με τέτοιου μεγέθους συγκροτήματα. Είναι μια από τις πιο σημαντικές εμφανίσεις που έχουμε κάνει ως συγκρότημα.

Έχετε ιστορίες να διηγηθείτε από τις περιοδείες από τα ταξίδια σας;

Η αλήθεια είναι ότι συναντάμε και κάτι διαφορετικό κάθε φορά στις περιοδείες. Διαφορετικούς χώρους, κάποιους πιο απαιτητικούς, άλλους με ελλείψεις, καμιά φορά με διάφορα παρατράγουδα. Είναι μέσα στο πρόγραμμα όλα, η ζωή στο δρόμο. Πάντως, ναι, έχουμε πάρα πολλές ιστορίες και ανέκδοτα να πούμε.

Είναι νωρίς ακόμα, έχετε πολύ φρέσκο δίσκο, αλλά σκέφτεστε τις επόμενες κινήσεις;

Κοίτα, είμαστε πολύ κοντά ακόμα στην κυκλοφορία και δεν έχουμε αφομοιώσει εντελώς την εμπειρία. Μόλις ήρθαμε από το ευρωπαϊκό τουρ που κάναμε για το δίσκο  και ξεκινήσαμε την ελληνική περιοδεία και είναι κάτι πολύ φρέσκο. Σκεφτόμαστε πάντως πράγματα για το μέλλον, επεξεργαζόμαστε διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά έχουμε αφιερωθεί στο να προωθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την καινούργια δουλειά.

Τελικά, οι άνθρωποι που κάνετε αυτή τη δουλειά του μουσικού, επιβιώνετε; Βγαίνει αυτή η ιστορία;

Είναι και αυτή πολύ μεγάλη και δύσκολη κουβέντα. Χρειάζεται πολλή υπομονή και επιμονή, προσπάθεια και χρόνος για να γίνει βιώσιμο αυτό το πράγμα. Προσπαθούμε με τις διάφορες ασχολίες γύρω από τη μουσική και με την ίδια τη μουσική, να κρατάμε ζωντανό αυτό που έχουμε και να προσπαθούμε να το πάμε παραπέρα. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές μπάντες που το διαλύουν λόγω των προβλημάτων και της γενικότερης συνθήκης στα οικονομικά. Αλλά είναι και αυτή μια δύσκολη κουβέντα…

Ευχαριστώ πολύ

Ευχαριστούμε και εμείς


Info



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back