Μπορεί τα περισσότερα αυτοκίνητα να έχουν κατά βάση καλοκαιρινά ελαστικά όλους τους μήνες του χρόνου, γιατί η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με μεγάλο ποσοστό ηλιοφάνειας, ωστόσο υπάρχουν μέρες που τα χειμερινά ελαστικά είναι απαραίτητα, κυρίως όταν υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
Τα χειμερινά ελαστικά μεγιστοποιούν την πρόσφυση, αυξάνοντας παράλληλα την ασφάλεια στις μετακινήσεις μας. Έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, καθώς διαθέτουν ειδικά αυλάκια και πέλμα, ενώ διαθέτουν και έχουν ειδική γόμα, με στόχο να προσφέρουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας τις κρύες και χιονισμένες ημέρες του χρόνου.
Οι διαφορές μεταξύ χειμερινού και καλοκαιρινού ελαστικού βρίσκονται στα συστατικά της γόμας, αφού αυτή δεν παγώνει εύκολα και παραμένει ελαστική ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παρέχοντας μεγάλη πρόσφυση σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Λειτουργούν πολύ καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι σχεδιασμένες να αποδίδουν περισσότερο στις κρύες επιφάνειες, σε αντίθεση με τα καλοκαιρινά που πρέπει πρώτα να ζεσταθούν για να προσφέρουν μεγάλα ποσοστά πρόσφυσης.
Έρευνες των εταιρειών έδειξαν ότι τα χειμερινά ελαστικά κάνουν σωστά την δουλειά τους όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ η γόμα είναι τόσο ανθεκτική που δεν χάνει εύκολα τις ιδιότητές της.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σε πολλές περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και της Ηπείρου οι ιδιοκτήτες οχημάτων τον Οκτώβριο αλλάζουν τα ελαστικά τους και τοποθετούν τα χειμερινά τα οποία κρατούν μέχρι και τον Απρίλιο.
Όμως τα χειμερινά ελαστικά δεν είναι μόνο ιδανικά για την κίνηση στο χιόνι, αλλά στις βροχές και τις λάσπες, ανεβάζοντας υψηλά τον δείκτη ασφάλειας και πρόσφυσης. Επειδή στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας το χιόνι είναι συνηθισμένο φαινόμενο, δεν χρειάζεται ο οδηγός, εφόσον έχει τοποθετήσει χειμερινά ελαστικά, να βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες. Παράλληλα η συμπεριφορά του χειμερινού ελαστικού είναι καλύτερη σε συνθήκες παγετού, αφού αντιδρά σαφώς καλύτερα από αυτή του καλοκαιρινού.
Τα χειμερινά ελαστικά είναι απαραίτητα και στα τετρακίνητα οχήματα. Όταν μάλιστα τα τελευταία έχουν και χειμερινά ελαστικά, τότε πραγματικά είναι ασφαλέστερα και ικανά να περάσουν κάθε εμπόδιο.
Είναι λάθος να πιστεύουν οι οδηγοί μοντέλων AWD ή 4WD, crossover ή SUV να πιστεύουν ότι η τετρακίνηση μπορεί να αντικαταστήσει τα χειμερινά λάστιχα στο χιόνι και τον πάγο. Τα αυτοκίνητα αυτά συνήθως δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο από τα επιβατικά σε αυτές τις συνθήκες, λόγω του μεγαλύτερου βάρους τους, που αποτελεί κίνδυνο ιδίως στη φάση του φρεναρίσματος.
Τελειώνοντας να επισημάνουμε ότι υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που επιτρέπουν την κίνηση οχημάτων τον χειμώνα μόνο με χειμερινά ελαστικά. Το καλοκαίρι ένας οδηγός που έχει βάλει χειμερινά ελαστικά δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αν τα κρατήσει τοποθετημένα στο αυτοκίνητό του. Το μόνο μειονέκτημα του χειμερινού ελαστικού όταν κινούμαστε το καλοκαίρι είναι η γρήγορη και εκτεταμένη φθορά, ιδίως αν οδηγούμε γρήγορα…
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ