ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τιμή του πετρελαίου, ένας θάνατος και μια ασθένεια

Εικόνα του άρθρου Η τιμή του πετρελαίου, ένας θάνατος και μια ασθένεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2024, 10:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στις μεγάλες χώρες παραγωγής, αφού ο πρόεδρος του Ιράν έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ακύρωσε το ταξίδι του στην Ιαπωνία, επικαλούμενος προβλήματα με την υγεία του βασιλιά.

Το μπρεντ αυξήθηκε κατά 41 σεντς ή 0,5% στα 84,39 δολάρια το βαρέλι, αφού είχε φτάσει στα 84,43 δολάρια νωρίτερα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαΐου.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) για τον Ιούνιο σημείωσε άνοδο 23 σεντς στα 80,29 δολάρια το βαρέλι, αφού είχε φθάσει νωρίτερα στα 80,35 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου. Το συμβόλαιο του Ιουνίου λήγει την Τρίτη και το πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιουλίου βρισκόταν στα 79,89 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 31 σεντς ή 0,4%.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ένας σκληροπυρηνικός που θεωρούνταν εδώ και καιρό ως πιθανός διάδοχος του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου σε ορεινή περιοχή κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ξεχωριστά, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα, λόγω ενός προβλήματος υγείας του πατέρα του βασιλιά Σαλμάν, δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε την Κυριακή ότι ο 88χρονος βασιλιάς Σαλμάν θα υποβληθεί σε θεραπεία για φλεγμονή των πνευμόνων.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, που από κοινού αποκαλούνται ΟΠΕΚ+, είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσουν την 1η Ιουνίου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουάσινγκτον εκμεταλλεύτηκε την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, λέγοντας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι αγόρασε 3,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα 79,38 δολάρια το βαρέλι για να βοηθήσει στην αναπλήρωση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου μετά από μια μαζική πώληση από το απόθεμα το 2022.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back