Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ανταλλαγή απόψεων εδώ και δύο χρόνια, όχι μόνο μεταξύ της καγκελαρίου και του Ρώσου προέδρου, αλλά και μεταξύ ενός δυτικού ηγέτη και του επικεφαλής του Κρεμλίνου.
Η συνομιλία έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την επαφή του Πούτιν με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, με το Κίεβο να βρίσκεται σε άμυνα απέναντι στα προελαύνοντα ρωσικά στρατεύματα και τον πόλεμο να εισέρχεται στον τρίτο χειμώνα του.
Η κίνηση αυτή επικρίθηκε έντονα από την Ουκρανία, καθώς μπαίνει σφήνα στο ενιαίο μέτωπο που επέδειξαν δημοσίως οι δυτικοί σύμμαχοι υπέρ του Κιέβου, την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να παραδώσει την προεδρία στον νικητή των αμερικανικών εκλογών στις 20 Ιανουαρίου 2025.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έκρυψε την ενόχλησή του, κατηγορώντας τον Σολτς ότι «άνοιξε το κουτί της Πανδώρας» με αυτή την «προσπάθεια κατευνασμού» προς τη Μόσχα -μια σαφής αναφορά στη γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τη δεκαετία του 1930 ως απάντηση στη ναζιστική απειλή. «Αυτό ακριβώς ήθελε ο Πούτιν εδώ και πολύ καιρό», επέκρινε ο Ζελένσκι στο Telegram.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή δεν έδωσε καμία ένδειξη για αλλαγή στον τρόπο σκέψης του Ρώσου προέδρου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά υπερασπίστηκε την επικριθείσα από πολλούς απόφασή του να τηλεφωνήσει στο Κρεμλίνο.
«Ήταν σημαντικό να του πούμε (στον Πούτιν) ότι δεν μπορεί να υπολογίζει ότι η υποστήριξη της Γερμανίας, της Ευρώπης και πολλών άλλων στον κόσμο φθίνει», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους.
«Η συζήτηση ήταν πολύ λεπτομερής, αλλά συνέβαλε στην αναγνώριση ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει στις απόψεις του Ρώσου προέδρου για τον πόλεμο - και αυτό δεν είναι καλό νέο».
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η συζήτηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Βερολίνου και ότι ο Πούτιν είπε στον Σολτς ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας και να αντικατοπτρίζει τις «νέες εδαφικές πραγματικότητες».
Πυκνώνουν οι επαφές
Το τηλεφώνημα έρχεται εν μέσω ενδείξεων για αυξανόμενες επαφές μεταξύ των ηγετών των δυτικών συμμάχων και του Κρεμλίνου, ακόμη και όταν η Ρωσία σημειώνει μικρά αλλά σταθερά κέρδη στο πεδίο της μάχης στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, μέλους του ΝΑΤΟ, συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής των BRICS στη Ρωσία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια στη Μάλτα, μέλος της ΕΕ, τον Δεκέμβριο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που επανεξελέγη τώρα στην προεδρία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι μπορεί να δώσει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο και διόρισε στο υπουργικό του συμβούλιο ορισμένα στελέχη της ασφάλειας που θεωρούνται καλύτερα διακείμενα προς τη Μόσχα από τους προκατόχους τους.
Αυτό είχε επιπτώσεις για την Ευρώπη, δήλωσε ο Σολτς. «Κατά την άποψή μου, δεν θα ήταν καλή ιδέα αν γίνονταν συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου και δεν το έκανε και ο ηγέτης μιας σημαντικής ευρωπαϊκής χώρας», είπε.
Mε πληροφορίες από Reuters, Le Monde