ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η τεχνητή νοημοσύνη στον έλεγχο του καρκίνου του μαστού

Εικόνα του άρθρου Η τεχνητή νοημοσύνη στον έλεγχο του καρκίνου του μαστού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/08/2023, 15:32
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στον έλεγχο του καρκίνου του μαστού είναι ασφαλής και μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό το φόρτο εργασίας των ακτινολόγων, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη δοκιμή του είδους της στον κόσμο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια γυναίκες να αναπτύσσουν τη νόσο κάθε χρόνο.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση και να μειώσει τη θνησιμότητα, εντοπίζοντας τον καρκίνο του μαστού σε προγενέστερο, πιο θεραπεύσιμο στάδιο. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης υποδεικνύουν ότι ο έλεγχος με τεχνητή νοημοσύνη είναι εξίσου καλός με τη συνεργασία δύο ακτινολόγων, δεν αυξάνει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα και μειώνει σχεδόν στο μισό το φόρτο εργασίας.

Τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης ασφάλειας της πρώτης τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής του είδους της, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 80.000 γυναίκες, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Lancet Oncology.

Προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια τον καρκίνο του μαστού σε μαστογραφίες πραγματοποιήθηκαν αναδρομικά, αξιολογώντας σαρώσεις που είχαν εξεταστεί από κλινικούς γιατρούς.

Όμως η τελευταία μελέτη, η οποία παρακολούθησε γυναίκες από τη Σουηδία με μέση ηλικία 54 ετών, συνέκρινε απευθείας τον έλεγχο με υποστήριξη ΤΝ με την καθιερωμένη φροντίδα.

Οι μισές από τις σαρώσεις αξιολογήθηκαν από δύο ακτινολόγους, ενώ οι άλλες μισές αξιολογήθηκαν από τον υποστηριζόμενο από την ΤΝ έλεγχο, ακολουθούμενο από ερμηνεία από έναν ή δύο ακτινολόγους.

Συνολικά, 244 γυναίκες (28%) που ανακλήθηκαν από τον υποστηριζόμενο από την AI έλεγχο βρέθηκαν να έχουν καρκίνο σε σύγκριση με 203 γυναίκες (25%) που ανακλήθηκαν από τον τυπικό έλεγχο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν 41 περισσότεροι καρκίνοι με την υποστήριξη της ΤΝ, εκ των οποίων 19 ήταν διηθητικοί και 22 ήταν καρκίνοι in situ.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν δημιούργησε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, όταν μια σάρωση διαγιγνώσκεται εσφαλμένα ως μη φυσιολογική. Το ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων ήταν 1,5% και στις δύο ομάδες.

Υπήρξαν 36.886 λιγότερες αναγνώσεις οθόνης από τους ακτινολόγους στην ομάδα ΑΙ σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε τη συνήθη φροντίδα, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 44% του φόρτου εργασίας των ακτινολόγων για την ανάγνωση οθόνης, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία εξετάζουν κατά πόσον η ΤΝ μπορεί να μειώσει τον αριθμό των καρκίνων διαστήματος -περιπτώσεις που εντοπίζονται μεταξύ των προληπτικών εξετάσεων και έχουν γενικά χειρότερη πρόγνωση- και κατά πόσον η χρήση της ΤΝ στον προληπτικό έλεγχο δικαιολογείται, δεν αναμένονται για αρκετά χρόνια.

Αλλά η ενδιάμεση ανάλυση καταλήγει: «Ο έλεγχος μαστογραφίας με υποστήριξη ΤΝ οδήγησε σε παρόμοιο ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου σε σύγκριση με την τυπική διπλή ανάγνωση, με σημαντικά χαμηλότερο φόρτο εργασίας ανάγνωσης οθόνης, υποδεικνύοντας ότι η χρήση της ΤΝ στον έλεγχο μαστογραφίας είναι ασφαλής».

Η επικεφαλής συγγραφέας, Dr Kristina Lång, από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, σημείωσε ότι «αυτά τα πολλά υποσχόμενα προσωρινά αποτελέσματα ασφάλειας θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση νέων δοκιμών και αξιολογήσεων βάσει προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της έντονης έλλειψης ακτινολόγων σε πολλές χώρες, αλλά δεν αρκούν από μόνα τους για να επιβεβαιώσουν ότι η ΤΝ είναι έτοιμη να εφαρμοστεί στον μαστογραφικό έλεγχο».

«Πρέπει ακόμα να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των ασθενών, ειδικά εάν ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας των ακτινολόγων με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό καρκίνων μεσοδιαστημάτων που συχνά χάνονται από τον παραδοσιακό προσυμπτωματικό έλεγχο, καθώς και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back