dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η τεχνητή νοημοσύνη «παράγει» και ειδήσεις

Εικόνα του άρθρου Η τεχνητή νοημοσύνη «παράγει» και ειδήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2023, 15:03
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τον Απρίλιο του 2023, η NewsGuard εντόπισε 49 ιστότοπους που καλύπτουν επτά γλώσσες -κινέζικα, τσεχικά, αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά, ταγκαλόγκ και ταϊλανδέζικα- οι οποίοι φαίνεται να παράγονται εξ ολοκλήρου ή ως επί το πλείστον από γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται την ανθρώπινη επικοινωνία -εδώ με τη μορφή που φαίνεται να είναι τυπικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. 

Οι ιστότοποι, οι οποίοι συχνά δεν αποκαλύπτουν την ιδιοκτησία ή τον έλεγχο, παράγουν μεγάλο όγκο περιεχομένου που σχετίζεται με ποικίλα θέματα, όπως πολιτική, υγεία, ψυχαγωγία, οικονομία και τεχνολογία. Ορισμένοι δημοσιεύουν εκατοντάδες άρθρα την ημέρα με ψευδές περιεχόμενο, το σύνολο του οποίου χαρακτηρίζεται από άχαρη γλώσσα και επαναλαμβανόμενες φράσεις, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της τεχνητής νοημοσύνης.

Πολλοί από τους ιστότοπους είναι κορεσμένοι με διαφημίσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανότατα σχεδιάστηκαν για να παράγουν έσοδα από προγραμματιστικές διαφημίσεις -διαφημίσεις που αλγόριθμοι τοποθετούν σε όλο τον ιστό και χρηματοδοτούν μεγάλο μέρος των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης.

Οι πηγές των ιστοριών δεν είναι ξεκάθαρες: πολλές από αυτές στερούνται τίτλων ή χρησιμοποιούν ψεύτικες φωτογραφίες προφίλ. Με άλλα λόγια, λέει η NewsGuard, οι φόβοι των ειδικών ότι ολόκληροι ειδησεογραφικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα.

Τα άρθρα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη συχνά αποτελούνται από περιεχόμενο που συνοψίζεται ή ξαναγράφεται από άλλες πηγές.

Πολλά από τα άρθρα που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη και εντοπίστηκαν από το NewsGuard αναφέρονται σε «διαχειριστή» και «συντάκτη» ή δεν έχουν καθόλου τίτλους. Άλλοι ιστότοποι διαθέτουν ψεύτικα προφίλ συγγραφέων.

Ορισμένοι από τους ιστότοπους περιλαμβάνουν επίσης σελίδες με πληροφορίες και πολιτική απορρήτου που παράγονται αλγοριθμικά από εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προσαρμόσιμων αποποιήσεων και σημειώσεων πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά δεν έχουν συμπληρωθεί πλήρως - αφήνοντας αμφιβολίες για την πηγή τους.  

Αυτού του είδους οι σελίδες παραπέμπουν σε ένα εργαλείο Free About Us Page Generator, το οποίο παράγει προσαρμοσμένες περιγραφές του ιστότοπου. Η NewsGuard διαπίστωσε ότι πολλοί ιστότοποι χρησιμοποιούσαν παρόμοια εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου ενός Disclaimer Generator για τη δημιουργία σελίδων με όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου. 

Πηγή: NewsGuard


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3