Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Η τελευταία εμβολιαστική ευκαιρία»

Εικόνα του άρθρου «Η τελευταία εμβολιαστική ευκαιρία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2021, 00:02
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η πνευμονολογική κοινότητα, η οποία κάθε άλλο παρά αποκλείει ένα νέο κύμα πανδημίας. Την ίδια ώρα, εκτιμά ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι εμβολιαστικά κρίσιμο, δεδομένου ότι τα ποσοστά εμβολιασμού δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο που πρέπει.

Με στόχο την αύξηση των εν λόγω ποσοστών, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει ξεκινήσει μια καμπάνια με τίτλο «Μείνε ασφαλής. ΕμβολιάΖΩμαι» καταρχάς στα social media και πια και τηλεοπτικά- για να πείσει όσους περισσότερους μπορεί να εμβολιαστούν, έχοντας την επίγνωση ότι «κάποιους δεν μπορούμε να τους προσεγγίσουμε γιατί δεν έχουμε κοινή γλώσσα» όπως είπε ο πρόεδρος της Εταιρείας, καθηγητής Στυλιανός Λουκίδης.

Ο κ. Λουκίδης βρίσκεται αυτές τις ημέρες στα Γιάννενα, συμμετέχοντας στο πνευμονολογικό συνέδριο με τίτλο «What is New in Respiratory Medicine» που διοργανώνει η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος, στο ξενοδοχείο Du Lac.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Λουκίδης εκτίμησε ότι έγιναν αρκετά επικοινωνιακά λάθη στο θέμα του εμβολιασμού. Ως παράδειγμα, έφερε την αποσιώπηση ή την κάλυψη περιστατικών με ανεπιθύμητες παρενέργειες από το εμβόλιο, που οδήγησε στην αμφισβήτηση του εμβολιασμού.

Το πνευμονολογικό συνέδριο που θα φιλοξενείται μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, έρχεται να στηρίξει και τη διοργάνωση Ioannina Lake Run όπως και την παράλληλη καμπάνια Run4Vax, με τον αναπληρωτή καθηγητή, διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Κώστα Κωστίκα να απευθύνει κάλεσμα εμβολιασμού.

Το ίδιο έκανε και η πνευμονολόγος του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Μάτα Τσικρικά, η οποία πρόσθεσε ότι η ειδικότητα της πνευμονολογίας πρόσφερε τα μέγιστα και με μεγάλο ήθος στους ασθενείς με Covid-19. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων  Θώρακος Ελλάδος και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Ηρακλής Τιτόπουλος αναφέρθηκε και αυτός στο γεγονός της πανδημίας που έφερε την ειδικότητα της πνευμονολογίας στην πρώτη γραμμή.

Ωστόσο, η πνευμονολογία είναι πολύ περισσότερα πράγματα. Χιλιάδες είναι οι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα του πνεύμονα (καρκίνος, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, άσθμα κ.λπ.). Ο κ. Κωστίκας, αναφερόμενος στην πρώτη φάση της πανδημίας, την άνοιξη του 2020, είπε ότι υπήρχε μείωση κατά 50% στη νοσηλεία ασθενών με χρόνια νοσήματα για τους γνωστούς λόγους (κοινωνική απομόνωση, φόβος για την προσέλευση σε νοσοκομεία).

Σήμερα, «οι πνευμονολογικές κλινικές είναι γεμάτες από τα συνήθη περιστατικά, πέραν των περιστατικών covid-19. Δεν θα θέλαμε μια επόμενη έξαρση της covid-19 να στερήσει από κάποιους συνανθρώπους μας την έγκαιρη πρόσβαση στα νοσοκομεία. Θα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα και όσοι δεν έχουν σκεφτεί να εμβολιαστούν, να το κάνουν» όπως είπε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back