Είναι ο πιο κοινός τύπος πλανήτη που παρατηρείται στον Γαλαξία μας - δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερης διαμέτρου από τη Γη, αλλά μικρότερος από τον Ποσειδώνα, και περιφέρονται πιο κοντά στα άστρα τους από ό,τι ο πιο εσωτερικός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Ερμής, στον ήλιο.
Ονομάζονται «υπο-Ποσειδώνες», απουσιάζουν από το ηλιακό μας σύστημα και η θεμελιώδης φύση τους έχει παραμείνει ένα αίνιγμα. Όμως η ανακάλυψη που ανακοινώθηκε την Τετάρτη έξι από αυτούς σε συγχρονισμένες τροχιές γύρω από ένα αστέρι με μάζα περίπου 20% μικρότερη από τον ήλιο δίνει στους αστρονόμους την ελπίδα ότι η απάντηση μπορεί να δοθεί σύντομα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έξι πλανήτες βρίσκονταν σε μια σπάνια κατάσταση που ονομάζεται τροχιακός συντονισμός, με τις συγχρονισμένες τροχιές τους γύρω από το άστρο να παραμένουν προφανώς αμετάβλητες από τότε που σχηματίστηκαν πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι κανένα χαοτικό γεγονός, όπως μια γιγαντιαία σύγκρουση, δεν έχει διαταράξει τις τροχιές τους.
«Η πτυχή του συντονισμού είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα - εν μέρει η μαθηματική ομορφιά της», δήλωσε ο αστρονόμος Χιου Όζμπορν του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
«Το βασικό στοιχείο αυτού του συστήματος είναι ότι μπορεί να ξεκλειδώσει τα μυστικά αυτών των μυστηριωδών πλανητών κάτω από τον Ποσειδώνα, για τους οποίους γνωρίζουμε τόσο λίγα», πρόσθεσε ο Όζμπορν. «Αυτοί σίγουρα δεν είναι πλανήτες σαν τη Γη».
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), το οποίο τέθηκε σε λειτουργία πέρυσι, θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις για αυτούς τους έξι πλανήτες και τους υπο-Ποσειδώνες γενικότερα.
Φωτογραφία: Η ανίχνευση ενός συνδέσμου μεταξύ δύο γειτονικών πλανητών σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά μήκος της τροχιάς τους, δημιουργεί ένα μοτίβο μοναδικό για κάθε ζευγάρι. Οι έξι πλανήτες του συστήματος HD110067 δημιουργούν μαζί ένα μαγευτικό γεωμετρικό μοτίβο λόγω της αλυσίδας συντονισμού τους/ESA