Σε πέντε μήνες, έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερερειάρχες, παρατάξεις σε Περιφέρειες και Δήμους ανασυγκροτούνται και ετοιμάζονται κι αυτές για τον αγώνα τους. Οι τόνοι είναι ακόμα χαμηλοί καθώς προηγούνται οι εθνικές εκλογές. Ωστόσο, κάπου κάπου, κάποια κινητικότητα, σε δημόσιο επίπεδο, υπάρχει.
Στον Δήμο Ιωαννιτών, οι ισορροπίες δεν είναι απλές, μετά τον θάνατο του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ. Η παράταξη του εκλιπόντος δημάρχου προσπαθεί να βρει τα «πατήματά» της και να δηλώνει με κάθε τρόπο ότι θα είναι παρούσα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Η επιδιωκόμενη αυτή ανασυγκρότηση έφερε πριν λίγο καιρό και το τέλος της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» με επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα, η οποία «απορροφήθηκε» από τη δημαρχιακή παράταξη «Γιάννενα. Νέα Εποχή». Ήταν και μια ενέργεια πολιτικής επιβίωσης των ανθρώπων της παράταξης, και ιδίως όσων διοικούν, δεδομένου ότι με τον νόμο 4304/2021 που κατάργησε την απλή αναλογική, ισχύει το 3% για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στις προηγούμενες εκλογές, τα «Γιάννενα Τώρα» ξεπέρασαν μετά βίας το 3% (3,53%). Στις εκλογές του 2014, όταν και πρωτοεμφανίστηκαν, είχαν πάρει ένα ποσοστό 8,25%.
Σήμερα Δευτέρα 8 Μαΐου, στις 20:00, στο ξενοδοχείο Du Lac, η παράταξη διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση, δύο εβδομάδες μόλις πριν τις εθνικές εκλογές, με κεντρικό ομιλητή «τον δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, Δημήτρη Παπαγεωργίου. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η παράταξη δεν έχει εσωτερικά προβλήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του κ. Παπαγεωργίου. Τα περί συγκρότησης ψηφοδελτίου φαίνεται ότι δεν έχουν μπει δυναμικά –ακόμη τουλάχιστον- στο τραπέζι.
Οι πιο συμπαγείς παρατάξεις, αυτή στιγμή, είναι χωρίς αμφιβολία η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα και η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη. Η τελευταία, πριν από ενάμιση μήνα, προχώρησε στην ανακοίνωση 60 ονομάτων ως υποψήφιων δημοτικών συμβούλων σε μια προσπάθεια της παράταξης να στείλει και κάποια μηνύματα σε παρατάξεις ή κινήσεις με κεντροδεξιό πρόσημο, με τις οποίες φέρεται να κάθισε και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η Τατιάνα Καλογιάννη, με κάθε τρόπο, προσπαθεί να υπογραμμίσει ότι, ανεξαρτήτως ενδεχόμενων συμπλεύσεων, μπορεί να φτιάξει ένα δυνατό ψηφοδέλτιο.
Ο Νίκος Γκόντας με την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» έχει δηλώσει από πέρσι το καλοκαίρι, σε μια εκτός πολιτικού περιεχομένου στιγμή, ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Μετά τον θάνατο του Μ. Ελισάφ και με την εκλογή του κ. Παπαγεωργίου, ήρθε σε αντιπαράθεση με τους συμπράττοντες, για να ηρεμήσει μετά από λίγο καιρό. Γενικά, ο κ. Γκόντας είναι ένα πρόσωπο που ψυχανεμίζεται καταστάσεις και αναλόγως πράττει για την πολιτική του επιβίωση και μόνο.
Στο προεκλογικό σκηνικό, έχει μπει και Παντελής Κολόκας με την «Όμορφη Πόλη» του. Τον Ιανουάριο ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για υποψήφιος δήμαρχος και μόλις χτες ανακοίνωσε 100 ονόματα υποψηφίων. Ο κ. Κολόκας ήθελε να πιάσει το «100» σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις και να πείσει τους πάντες ότι είναι σε θέση να φτιάξει ψηφοδέλτιο. Όπως σημείωσε ο «Τύπος Ιωαννίνων», ο υποψήφιος δήμαρχος απέφυγε να πει αν οι 100 υποψήφιοι είναι για το κεντρικό ψηφοδέλτιο ή για τις κοινότητες.
Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα είναι αυτή που βρίσκεται στην καλύτερη θέση. Όχι μόνο επειδή η κεντροδεξιά είναι διασπασμένη. Καταρχάς, πρόκειται για μια μεγάλη παράταξη που έχει την ιστορία της και που δουλεύει για το ψηφοδέλτιο εδώ και μήνες. Ανακοινώσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει. Και η εκτίμηση είναι ότι δεν θα γίνει καμία ανακοίνωση πριν από τις εθνικές εκλογές.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με το 3,29% των προηγούμενων εκλογών αναμένεται να δώσει ξανά τη μάχη της, ενώ η «Αριστερή Παρέμβαση» (1,35%) εκτιμάται ότι θα αναζητήσει συνεργασίες για να πιάσει το 3%.
Το σίγουρο είναι ότι μετά τις εκλογές και νωρίς μέσα στο καλοκαίρι, θα αποσαφηνιστεί ποιοι θα είναι οι σίγουροι υποψήφιοι δήμαρχοι. Μεγάλη σημασία έχει ότι μέχρι 31 Αυγούστου θα πρέπει να κατατεθούν ψηφοδέλτια.
Και εδώ πρόκειται για έναν αγώνα που απαιτεί καλή, επίμονη και κρίσιμη διαχείριση λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων οι οποίοι πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε ψηφοδέλτιο.