ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ρωσία ετοιμάζει το δικό της διαστημικό σταθμό

Εικόνα του άρθρου Η Ρωσία ετοιμάζει το δικό της διαστημικό σταθμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2024, 21:15
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ρωσία στοχεύει να δημιουργήσει τον πυρήνα τεσσάρων μονάδων του σχεδιαζόμενου νέου τροχιακού διαστημικού σταθμού της έως το 2030, δήλωσε την Τρίτη η διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Ο επικεφαλής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, υπέγραψε το χρονοδιάγραμμα με τους διευθυντές 19 επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη δημιουργία του νέου σταθμού.

Η υπηρεσία επιβεβαίωσε τα σχέδια για την εκτόξευση μιας αρχικής επιστημονικής και ενεργειακής μονάδας το 2027. Είπε ότι θα προστεθούν άλλες τρεις μονάδες μέχρι το 2030 και άλλες δύο μεταξύ 2031 και 2033.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σύμφωνα με την ανάρτηση στο Telegram, ο νέος διαστημικός σταθμός θα είναι «πλήρως έτοιμος» το 2033.

Η Ρωσία συνεργαζόταν μέχρι τώρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), έναν από τους λίγους τομείς στους οποίους εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, δεδομένης της άσχημης κατάστασης των σχέσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Καθώς ο ISS πλησιάζει στο τέλος της επιχειρησιακής του ζωής, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει το 2022 να αποχωρήσει από το έργο και να κατασκευάσει τον δικό της σταθμό. Αρχικά δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τον ISS μετά το 2024, αλλά πέρυσι είπε στους εταίρους της ότι θα παρατείνει τη συμμετοχή της μέχρι το 2028.

Εκτός από τον σχεδιασμό και την κατασκευή των μονάδων, η Roscomos δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε ο Μπορίσοφ περιλαμβάνει την πτητική δοκιμή ενός επανδρωμένου διαστημικού σκάφους νέας γενιάς και την κατασκευή πυραύλων και επίγειων υποδομών.

Ο νέος σταθμός θα επιτρέψει στη Ρωσία να «επιλύσει προβλήματα επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, εθνικής οικονομίας και εθνικής ασφάλειας που δεν είναι διαθέσιμα στο ρωσικό τμήμα του ISS λόγω τεχνολογικών περιορισμών και των όρων των διεθνών συμφωνιών», ανέφερε.

Η Ρωσία υπερηφανεύεται για το διαστημικό της πρόγραμμα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα το 1961. Όμως, υπέστη μια σημαντική αποτυχία πέρυσι με την αποτυχία της πρώτης σεληνιακής αποστολής της μετά από 47 χρόνια, όταν το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο ξέφυγε από τον έλεγχο και προσέκρουσε στην επιφάνεια της σελήνης.

Φωτογραφία αρχείου: Ο αστροναύτης Thomas Pesquet του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) φωτογράφισε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το διαστημικό σκάφος SpaceX Dragon Endeavour μετά την αποκόλληση στις 8 Νοεμβρίου 2021/NASA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3