Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«…η πόλις επάλαιε με την ανεμοθύελλαν»

Εικόνα του άρθρου «…η πόλις επάλαιε με την ανεμοθύελλαν»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2019, 13:30
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Πριν από 55 χρόνια, τα Γιάννενα αντιμετώπισαν μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής, κακοκαιρία. «Επί μιαν ώραν η πόλις επάλαιε με την ανεμοθύελλαν» περιγράφει στο φύλλο της 25ης Ιουνίου 1964 ο «Πρωινός Λόγος», αναφερόμενος στην κακοκαιρία της προηγούμενης μέρας.

Η βροχή και οι ισχυροί άνεμοι πλημμύρισαν τους δρόμους, διέκοψαν τις συγκοινωνίες και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε καταστήματα και σπίτια. «Τα καταστήματα χονδρικής πωλήσεως ζυμαρικών , ζαχάρεως κ.λπ. των κ.κ. Λαμπρίδη και Τζιμογιάννη παρά την οδόν Π. Μελά είχαν μεταβληθεί εις δεξαμενήν» συνεχίζει η εφημερίδα.

Η ισχυρή καταιγίδα ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα και κράτησε περίπου δύο ώρες. Τα νερά παρέσυραν βαρέλια πετρελαίου, μοτοσυκλέτες, ψυγεία κ.λπ.

Στις περιοχές που υπέστησαν ζημιές, βρέθηκαν οι αρχές, αλλά και οι υποψήφιοι, καθώς τότε η πόλη βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές εκλογές.

Τω καιρώ εκείνω, η έννοια της «πολιτικής προστασίας» ήταν πολύ σχετική στην Ελλάδα. Ο θεσμός στη χώρα προέκυψε μόλις το 1995 επίσημα. Μέχρι τότε, η έννοια ήταν σχετική με την Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης, που κυρίως είχε να κάνει με την αντιμετώπιση των καταστροφών και την Παλλαϊκή Άμυνα, αμφότερες υπαγόμενες (ή στηριζόμενες) βασικά στις ένοπλες δυνάμεις.

Σήμερα, οι καιρικές συνθήκες είναι προβλέψιμες, συχνά με υπερβολικό τρόπο, ειδικά στο πώς διογκώνεται η σημασία ενός δελτίου πρόγνωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο, στην Ελλάδα που μετράει θύματα πολύ συχνά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, καλύτερα να πέφτουν τα δελτία έξω, πάρα να μην υπάρχουν…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back