Το 1927, με το ΦΕΚ υπ’ αριθμό 179, η Πογδόριανη, ένα χωριό κοντά στα σύνορα, σε υψόμετρο 400 μέτρων, άλλαξε ονομασία.
Δεν έγινε κατευθείαν «Παρακάλαμος» όπως είναι σήμερα, αλλά «Παρακάλαμον».
Δεν ήταν η πρώτη αλλαγή στη σύνθεση του μεγάλου χωριού. Λίγα χρόνια νωρίτερα, είχε προσταρτηθεί ο, ξεχωριστός μέχρι τότε, οικισμός της μονής Σωσίνου, που καταργήθηκε αργότερα. Το 1929 η Ρεπέτιστα έγινε ξεχωριστή κοινότητα –μέχρι τότε ήταν οικισμός του Παρακαλάμου», ενώ για πολλά χρόνια ακόμα, διάφοροι κοντινοί οικισμοί αναγνωρίζονταν και προσαρτώνταν στην κοινότητα.
Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:
Ο Παρακάλαμος άκμασε και έγινε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα κεφαλοχώρια της περιοχής.
Ο Οικονόμου στα «Οικωνύμια» (2002), αναφέρει ότι ο Παρακάλαμος αρχικά εμφανίζεται ως συνοικισμός της Πογδόριανης (απογραφή 1928) και ότι ουσιαστικά, το όνομα αυτό είχαν αρχικά τα Καλύβια και η αρχική Πογδόριανη ήταν ο Άνω Παρακάλαμος.
Θεωρεί δε ότι η ονομασία πρόκειται για «γραφειακή κατασκευή» και ότι παραπέμπει μεν στη διπλανή του Καλαμά τοποθεσία, αλλά μπορεί να ερμηνευτεί και αλλιώς.
Αναφέρει μάλιστα, παραπέμποντας στην «Εισαγωγή στην Ιστορία του Παρακαλάμου» (1993) της Α. Γκόγκου, ότι ο δάσκαλος του χωριού «μάθαινε τους μαθητές του να γράφουν στα τετράδια μέχρι το 1927 ‘εν Καλυβίοις Πογδόριανης’ και μετά το 1927 εν ‘Καλυβίοις Παρακαλάμου’».
Σήμερα, ο Παρακάλαμος παραμένει μια από τις μεγάλες δημοτικές ενότητες του Δήμου Πωγωνίου.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ για τις ονομασίες και άλλων χωριών των Ιωαννίνων