ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πληροφορική ως επένδυση στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Η πληροφορική ως επένδυση στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2019, 15:13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την πεποίθηση ότι το 2019 αναμένεται να καταγραφεί «μεγάλη κινητοποίηση γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα», καθώς υπάρχουν ενδείξεις για «κινήσεις ιδίως από μικρομεσαίες εταιρίες της Γερμανίας, που έχουν επαναφέρει τη χώρα μας στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους», εκφράζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κελέμης. «Παρότι υπάρχουν και ρίσκα, σε γενικές γραμμές βλέπουμε βελτίωση τόσο του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, όσο και των διμερών οικονομικών σχέσεων» σημειώνει και προσθέτει ότι το διμερές εμπόριο εκτιμάται ότι σημείωσε ελαφρά αύξηση το 2018, ξεπερνώντας τα 7 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στις πόλεις που συγκεντρώνουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ειδικά στον τομέα της πληροφορικής, είναι και τα Γιάννενα. «Στη Γερμανία υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε όλες τις γερμανικές επιχειρήσεις πληροφορικής, οπότε ψάχνουν προγραμματιστές παντού. Δεν μπορούν να τους βρουν στη Γερμανία πια, οπότε βγαίνουν στο εξωτερικό και συχνά επιλέγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, που παράγει πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό σε αυτό τον τομέα» αναφέρει και συμπληρώνει: «Γεωγραφικά το ενδιαφέρον τους επεκτείνεται σε όσες περιοχές υπάρχουν απόφοιτοι πανεπιστημίων με κατεύθυνση την πληροφορική, δηλαδή σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κοζάνη, Ιωάννινα και Άρτα».

   Ο κ. Κελέμης επισημαίνει ακόμη ότι οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης, αλλά παρέμειναν στη χώρα και συνέχισαν να επενδύουν: «μόνο το 2017, πραγματοποίησαν επενδύσεις της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του 1,3 δισ. ευρώ της Fraport (σ.σ. στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια). Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν, με βάση στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2018, κύκλο εργασιών 7,7 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας».




ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back