ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η πίτα των Μετσοβιτών και το στοίχημα της πολιτιστικής κληρονομιάς

Εικόνα του άρθρου Η πίτα των Μετσοβιτών και το στοίχημα της πολιτιστικής κληρονομιάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/01/2018, 17:13
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σε κλίμα αισιοδοξίας και με πολλές θερμές ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά, οι Μετσοβίτες των Ιωαννίνων έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.

Και αυτό, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου των Ιωαννίνοις Μετσοβιτών, κα Σουλτάνα Πέτρου, ήταν μόνο η αφορμή. «Η αιτία είναι ο πολιτισμός», τόνισε και συμπλήρωσε: «Σε μια περίοδο κρίσης για την κοινωνία μας, στην οποία όλοι μας βιώνουμε την καθημερινότητα με τα προβλήματά της, μέσα από τον πολιτιστικές δραστηριότητες μπορούμε να βρούμε διέξοδο, ώστε να αντισταθούμε στην αλλοτρίωση».

Στη συνέχεια η κα Πέτρου αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του συλλόγου, όπως η συγκρότηση χορευτικών τμημάτων για μικρούς και μεγάλους, υπό την καθοδήγηση της Μαριλένας Τζαλονίκου. «Οι μαθητές δεν διδάσκονται μόνο παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, αλλά αποκτούν ευρύτερες γνώσεις για τα τραγούδια, τις φορεσιές, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου με κύριο στόχο τη διατήρηση της τοπικής συνείδησης των μελών», τόνισε ο η πρόεδρος του Συλλόγου.

Η Σ. Πέτρου χαρακτήρισε σημαντική για το Μέτσοβο την καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στάθηκε ιδιαίτερα στην εργασία του Μιχάλη Γιούρη για τα μοναστήρια και της εκκλησίες του τόπου, με την υπόσχεση της προβολής της σε επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου. Παράλληλα ανακοίνωσε για τον ερχόμενο Μάιο την παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Τρίτου.

Τέλος η πρόεδρος αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές απώλειες συμπολιτών και μελών του Συλλόγου που έφυγαν από τη ζωή το 2017: τον Δημήτρη Μπούμπα και την Ευγενία Μουτσίκα.


Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

Στη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά και στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη διατήρηση της ιστορίας, αλλά και της πολιτιστικής κληρονομίας του Μετσόβου, αναφέρθηκε ως Μετσοβίτης και όχι ως περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Αλέκος Καχριμάνης. Μίλησε για τις ενέργειες του Δήμου στην ανεύρεση αρχείων που αφορούν την περιοχή, τόσο στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, όσο και στη Σόφια. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην ανάγκη καταγραφής των τοπωνυμίων, τα οποία είναι συνδεδεμένα με ιστορίες, ανθρώπους, οικογένειες, γεωγραφικές περιγραφές κ.α. 

Ως περιφερειάρχης ο Αλ. Καχριμάνης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια στέκεται αρωγός προς όλους τους Δήμους της Ηπείρου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στου «όλους».


Ο ΚΩΣΤΑ ΤΖΑΦΕΑΣ

Νωρίτερα ο δήμαρχος Μετσόβου, Κώστας Τζαφέας, αφού ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου ανακοίνωσε τα καλά νέα για την άνοδο της τουριστικής κίνησης, την οποία απέδωσε στον εκσυγχρονισμό, με τη βοήθεια της Περιφέρειας, των δύο χιονοδρομικών κέντρων, αλλά και στην ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού.

Ο Κώστας Τζαφέας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65 γι’ αυτό και «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της εκδήλωσης τα παιδιά τραγούδησαν τα παραδοσιακά κάλαντα του Μετσόβου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back